Social

#medici #tigara electronica #tigara

Tigara electronica e mai sigura decat tigara cu tutun, spun medicii

In ultimii ani, tigara electronica a devenit tot mai populara in detrimentul celei clasice, in ciuda propagandei negative duse de industria tutunului, companiile farmaceutice si guvernele diverselor tari, care incaseaza bani frumosi din accizele la produsele destinate fumatorilor. Periodic, opinia publica este asaltata de stiri cu tigari electronice care explodeaza si studii dubioase despre toxicitatea acestora. Pe de alta parte, numerosi medici cardiologi, pneumologi, oncologi si experti in dependenta, din intreaga lume, atrag atentia cu privire la potentialul salvator pe care il are tigara electronica, unii dintre ei afirmand ca este un produs revolutionar, care ar putea salva vietile a sute de mii de oameni, care mor anual din cauza fumatului.

 

In aces caz, este tigara electronica mai buna decat tigara cu tutun? Aceasta pare sa fie dilema multor oameni, asaltati de multitudinea de informatii contradictorii din mass-media. Pentru a afla adevarul, este necesar ca fiecare dintre noi sa-si aleaga foarte bine sursele de informare si sa puna la indoiala orice informatie fara o baza stiintifica solida. Ce spune stiinta? Avand in vedere mecanismul de functionare a unei tigari electronice si compozitia lichidului vaporizat, orice om isi poate da seama foarte usor ca vapatul (utilizarea unei tigari electronice) este mai putin daunator ca fumatul. Pentru a intelege pe deplin argumentul, trebuie sa incepem de la zero.

Ce contine o tigara cu tutun?

O tigara cu tutun contine intre 50 si 600 de ingrediente, cu peste 7.000 de substante toxice, dintre care 69 dintre ele sunt cancerigene. Gudronul, monoxidul de carbon, formaldehida, amoniacul, arsenicul si multe altele – sunt extrem de nocive pentru organismul uman, fiecare tigara rapind 11 minute de viata unui om. In plus, aceasta contine nicotina, in jur de 2-3 mg fiecare, o substanta care afecteaza starea mentala si da dependenta. Nicotina actioneaza ca un stimulent, care creste ritmul cardiac, concentrarea si metabolismul utilizatorilor.

Ce contine tigara electronica?

In contrast puternic, lichidul pentru tigara electronica, care se mai numeste si elichid, are doar 3-4 ingrediente: propilen glicol, glicerina vegetala, arome si nicotina. Exista si lichide fara nicotina, pentru cei care si-au invins aceasta dependenta, dar care vor sa-si satisfaca un obicei social sau gestual.

Propilenul glicol este o substanta sintetica, realizata din oxid de propilena (utilizare de tip alimentar) si este folosit pentru a fixa aromele in lichidul pentru tigara electronica. Acesta este utilizat de peste 50 de ani in industria alimentara, farmaceutice si cosmetica, fara niciun efect negativ. Glicerina vegetala este un lichid dulce, mai vascos, de obicei, extras din plante (cum ar fi soia sau palmier) sau din grasimea de animale (seu de animale). Aceasta substanta mareste volumul de vapori, creand un nor mare atunci cand aerul este expirat si generand efectul de "throat-hit", atat de cautat de fumatori. Aromele folosite in elichide sunt arome alimentare, cat se poate de inofensive pentru consumul uman. Unele elichide mai contin si apa distilata, pentru a transforma solutia vascoasa intr-una mai lichida.

Ce spun medicii despre tigara electronica?

De efectele benefice ale tigarii electronice pentru fumatori s-au convins numerosi specialisti in sanatate din toata lumea, mai ales din Anglia, Franta sau SUA. In august 2015, Public Health England (PHE), o agentie guvernamentala, care face parte din Ministerul Sanatatii din Marea Britanie, a publicat un studiu conform caruia tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat tigara traditionala si ca 99% dintre cei care o utilizeaza sunt fosti fumatori, eliminand astfel ipoteza conform careia vapatul este o etapa care introduce fumatul in vietile tinerilor si-i expune la numeroase riscuri. Acest studiu a stat la baza a numeroase intiative din partea expertilor in sanatate din intreaga lume, care au indemnat guvernele sa elaboreze politici de reducere a riscurilor asociate cu fumatul, prin utilizarea tigarii electronice. Un exemplu graitor este petitia adresata conducatorilor francezi, semnata de catre 120 de medici, printre care doctorii Alain Pavie (chirurg cardiolog), Alain Marc si Espié Livartowski (oncologi), William Lowenstein, Anne Borgne si Alain Morel (expert in tratarea dependentei), precum si multi alti specialisti straini, care considera ca eforturile sistemului medical trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea starii de sanatate a fumatorilor cu ajutorul tigarilor electronice, deoarece acestea sunt mult mai putin toxice decat cele cu tutun.

Tot in urma unei cercetari stiintifice realizate recent de catre Centrulul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CPCB), din SUA, s-a descoperit ca tigara electronica constituie cea mai eficienta terapie anti-fumat, avand rezultate mai bune chiar si decat plasturii cu nicotina. Elichidele contin concentratii diferite de nicotina, care pot fi scazute treptat de catre fumatori, pana ajung la zero si scapa de dependenta fizica. Tot acest studiu a relevat faptul ca, desi 12,6% dintre americani vapeaza, doar 0,4% dintre nefumatori au utilizat tigara electronica, ceea ce iarasi contrazice presupunerile conform carora aceste dispozitive i-ar putea corupe pe nefumatori si i-ar putea transforma in consumatori de tigari cu tutun.

Fara indoiala, tigarile electronice sunt mult mai sigure decat tigarile cu tutun, drept urmare, din 2016, Sistemul National de Sanatate, din Marea Britanie, va compensa aceste dispozitive pe reteta, la recomandarile medicilor de familie, pentru a-i ajuta pe fumatori sa reduca riscurile asupra sanatatii si sa renunte definitiv la acest viciu.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea