Social

Tiganii romani s-au integrat in „satul crimei“ de la Madrid

Printre baraci improvizate din carton, copii desculti alearga sub ochii traficantilor de droguri, ai hotilor si proxenetilor din Canada del Real. Peste 300 de romani traiesc in conditii greu de imaginat in Canada del Real, un satuc din apropierea Madridului. Primele case au fost construite ilegal in urma cu 40 de ani, de niste tigani spanioli. Asezarea s-a marit odata cu venirea imigrantilor, majoritatea fara permise de resedinta si de munca. La intrarea in localitate, peisajul pare a fi dintr-un film suprarealist. Copiii se joaca in noroi, printre mormane de gunoi, in timp ce, langa ei, parintii se inteapa cu seringi in vene. De-a lungul a 15 kilometri s-au adunat imigranti din toate colturile lumii si tigani spanioli.Localitatea este impartita pe cartiere: mahalaua marocanilor, a sud-americanilor, a romanilor, a spaniolilor. Fiecare si-a incropit locuinta cum a putut. Unii si-au facut un culcus din cartoane, altii si-au construit cateva camere din chirpici, iar cei mai cu dare de mana au folosit caramida. Mai mult de 2.000 de case au fost construite ilegal. Localitatea este cunoscuta ca fiind cel mai mare punct de vanzare de droguri din comunitatea Madrid. Aici s-au organizat adevarate bande de delincventi.

Jungla in care nici politia nu intra

Oamenii isi asigura existenta furand, prostituandu-se, cersind sau vanzand orice, de la droguri pana la bideuri adunate din gunoi. Traficantii de droguri si de carne vie sunt cei mai instariti, majoritatea parcandu-si masi­nile luxoase in fata caselor pe jumatate construite. Cartierul in care sunt cei mai multi traficanti este supranumit pe buna dreptate „Jungla". Din spusele localnicilor, „aici nici politia nu intra". In mahala, dependenta de substante halucinogene constituie o realitate normala si acceptata de toti. In plina strada, un barbat isi injecta doza. O blonda cu accent romanesc primea bani de la un alt drogat, prin geamul unui Audi A4. Pe un ton agresiv, femeia ne-a spus: „Sunt din Galati. Da’ ce va intereseaza? Sunteti de la politie? Ia vedeti-va de drumul vostru!". Majoritatea romanilor care fac trafic de droguri lucreaza pentru columbieni si bolivieni, sau le cumpara, dupa care le vand la un pret mai mare. Femeile ne-au povestit ca au venit in Spania in aprilie 2007 si de atunci traiesc in tabara. „Acum un an, au venit aici fratele meu si tata. I-a chemat alt frate de-al meu, care era aici de vreun an jumate, cu nevasta si copiii. Si in luna aprilie am venit eu cu copiii si cumnata-mea, care era gravida".

Visul spaniol s-a spulberat

Aproximativ 15 persoane, cu varste cuprinse intre doua luni si 60 de ani, locuiesc intr-un garaj abandonat, pe o suprafata de 50 de metri. Oamenii dorm pe saltele adunate de la gunoi si se incalzesc cu un godin vechi in care ard celofane si cartoane. In astfel de conditii traiesc sute de familii de toate nationalitatile. Pe toate maidanele, copiii se joaca in noroi, cu picioarele goale si cateva zdrente pe ei. La capatul satului, vreo zece romani traiesc sub un pod. Oameni si caini vagabonzi convietuiesc impreuna, dorm pe cartoane si se invelesc cu paturi rupte si arse. Toti venisera in Spania pentru o viata mai buna.

Ordin de demolare

Vecinii din asezarile apropiate s-au plans de conditiile in care traiesc si au declarat tribunalului ca le este teama sa nu fie atacati in drum spre casa. Oamenii legii au emis un ordin de demolare a caselor construite ilegal in Canada del Real, dar Tribunalul Administrativ din Madrid a amanat luarea unei decizii. Claudia si Radu Marinescu, din Fetesti, ne-au povestit ca traiesc in Canada del Real de patru ani. „Nu avem acte. Sotul meu lucreaza de la 8.00 dimineata pana la 7.00 seara. Cara fiare, pentru 30 de euro pe zi. Eu nu am de munca. Unde sa ne ducem? Voiau sa ne demoleze casa acum, in plina iarna". Conditiile in care traiesc toti acesti oameni sunt dificil de descris in cuvinte, iar situatia este greu de judecat. Sentimentele care incearca orice persoana care intra pentru prima oara in Canada del Real sunt confuze, osciland intre teama, compasiune, indignare si frustrare pentru neputinta de a-i ajuta pe acesti oameni. Oameni care au renuntat sa lupte pentru o viata mai buna.

Organizati in grupari infractionale

Garda Civila a anihilat recent o banda organizata, specializata in furturi din locuinta. O echipa de 160 de agenti a retinut 23 de persoane, dintre care un spaniol si restul romani. Patru dintre cei retinuti sunt minori. Hotii au spart aproximativ 30 de case din Toledo, Madrid, Guadalajara, Ávila si Cuenca. Oamenii legii au efectuat perchezitii in locuintele infractorilor, reusind sa recupereze haine, televizoare cu plasma , calculatoare si electrocasnice in valoare de 500.000 de euro. Hotii erau dotati cu arme de foc, sabii si pumnale, pe care insa nu au incercat sa le foloseasca. Chiar daca probele sunt evidente, familiile infractorilor ne spun ca nu stiu ce s-a intamplat si ne asigura ca oamenii legii s-au inselat.

"Sa vina Basescu, sa ne dea drepturi egale cu spaniolii!"

Nelu este electrician de meserie, dar cei din mahala ii cer ajutorul de cate ori au probleme de sanatate. Ca reprezentant al comunitatii romanesti din Canada del Real, Nelu ii cere presedintelui Romaniei „sa vina aici, sa vorbeasca cu noi. Sa ne ajute sa avem drepturi egale cu spaniolii". Nelu a afirmat ca a avut mai multe oferte de munca , pe care le-a refuzat deoarece... nu ii ies calculele. „Am gasit de lucru ca electrician, iar patronul era de acord sa ma ajute sa imi faca acte de autonom. Eu am doar permis de resedinta comunitar. Salariul era de 1.700 de euro, din care imi oprea vreo 200 pentru impozite. Ramaneam cu 1.500 de euro pe luna. Locul de munca era in alta localitate si trebuia sa imi inchiriez un apartament, fiindca nu am masina. Ma costa vreo 700 de euro sa inchiriez un apartament si nu mai ramaneam cu nimic. Asa ca am refuzat oferta. Acum lucrez pe unde apuc, aici in Canada del Real". Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea