Social

Ticu Dumitrescu, tradat in favoarea lui Corneliu Turianu

Printr-o candidatura surpriza, Corneliu Turianu, propus de PD, a reusit ieri sa obtina functia de presedinte al CNSAS in defavoarea lui Ticu Dumitrescu . PNL si PD sint in prag de scandal din acest motiv.

Este o lucratura a serviciilor. Aceasta a fost prima reactie a lui Ticu Dumitrescu dupa iesirea din CNSAS. Marcat de rezultatul votului, de 6-5 in favoarea contracandidatului sau, Corneliu Turianu, acesta si-a lasat colegii muti de uimire, desi anuntase de la inceputul sedintei ca accepta sa faca parte din Colegiul CNSAS doar ca presedinte. Decizia sa de a parasi sedinta a fost doar apogeul situatiei de criza in care s-a aflat ieri CNSAS.

Felicitarile si candidatura surpriza

Cea mai mare surpriza a constituit-o insa candidatura lui Corneliu Turianu, despre care pina atunci nu vorbise nimeni. Caci atit membrii Colegiului numiti de Coalitie, cit si cei trei nominalizati de PSD au anuntat public ca il voteaza pe Ticu Dumitrescu, ceea ce ar fi insemnat 10 voturi din 11. Era de asteptat ca doar reprezentantul PRM, Constantin Buchet, sa nu-l voteze pe Ticu Dumitrescu. Aranjamentele de ultim moment l-au propulsat insa pe Corneliu Turianu, cel nominalizat in ultima clipa de PD in locul lui Mircea Dinescu.

Ideea de a candida mi-a venit cind am fost audiat in comisiile juridice din Parlament si cind am primit 24 de voturi din 24. Convingerea ca ar trebui sa fac asta mi s-a intarit dupa votul in plen, cind mai multi parlamentari m-au felicitat si m-au laudat, si-a explicat candidatura-surpriza Corneliu Turianu.

Fost coleg in PNTCD si Senat cu Ticu Dumitrescu, Turianu a avut o contributie esentiala la adoptarea asa-zisei legi Ticu, in care a introdus controversata sintagma de politie politica si care l-a determinat pe Dumitrescu sa-si renege paternitatea legii in 1999. Acum, spre deosebire de Ticu, al carui program era axat pe probleme de fond, privind in primul rind recuperarea cartotecilor si dosarelor de siguranta nationala de la SRI, Turianu are ca prioritate gasirea unui nou sediu pentru institutie. Caci imediat dupa sedinta, acesta a inspectat cladirea si a constatat ca este improprie.

Votul secret, asul din mineca lui Turianu

Marele avantaj al lui Turianu pare sa fi fost votul secret, considerindu-se ca in conditiile votului deschis acesta nu ar mai fi cistigat. Desi doreau vot deschis - in conditiile in care toate deciziile din Colegiu se iau astfel - ideea votului secret s-a impus pina la urma in sedinta de ieri, sustinatorii lui Ticu Dumitrescu facind imprudenta de a nu supune la vot acest lucru.

Dupa parerea mea, acesta a fost un viciu de procedura. Un alt viciu a fost acela ca un membru i-a subliniat pe cei pe care a dorit sa-i voteze, in loc sa-i taie pe cei pe care nu-i dorea. Iar voturile sale au fost considerate in sens invers, a spus Ladislau Csendes, reprezentantul UDMR, potrivit caruia votul ar trebui reluat.

Afirmatiile sale sint insa combatute de reprezentantii PSD si PRM, care sustin ca buletinele de vot au fost numarate de trei ori si nu s-a constatat nici o neregula. Eu ar fi trebuit sa fiu primul care sa sesizeze acest lucru, caci am candidat si am pierdut functia de vicepresedinte. Alegerile au fost insa corecte, spune Laurentiu Tanase. Tot cu 6-5 voturi a pierdut si el in fata lui Dan Lazea, propus de PD, ca si Turianu. Cu acelasi scor a fost votat secretar Constantin Buchet (PRM), in defavoarea lui Csendes.

Al saselea vot. Cel decisiv

Desi votul a fost secret, cele doua tabere din Colegiu s-au delimitat ieri destul de clar. Astfel, printre cei care l-au sustinut pe Ticu Dumitrescu s-au numarat cei doi membri propusi de PNL, Claudiu Secasiu si Mircea Dinescu, precum si Dragos Petrescu, propus de Basescu. Deplingind turnura dramatica pe care au luat-o lucrurile, Csendes s-a pozitionat in aceeasi tabara. Cei trei reprezentanti ai PSD nu au dorit sa declare deschis cu cine au votat, sustinind ca nu au avut o dispozitie de partid privind votul. De unde stiti ca nu am votat cu Ticu Dumitrescu?, a intrebat Florin Chiritescu.

Geoana, care initial declarase ca PSD il sustine pe Ticu, a dat insa ieri cartile pe fata, spunind ca cei trei au fost indemnati sa sustina cel mai bine plasat candidat. Adica, in acest context, pe Turianu. Buchet a invocat egalitatea juridica a membrilor Colegiului, de care Ticu Dumitrescu nu ar fi tinut cont cind s-a prezentat ca presedinte inainte de a fi ales, colegii sai presupunind ca a votat cu Turianu. Al saselea vot pentru Turianu, cel decisiv, a fost potrivit colegilor sai dat de Dan Lazea.

Posibile noi alegeri

Alegerea lui Turianu ca presedinte si a lui Buchet ca secretar au determinat plecarea din sedinta nu doar a lui Ticu Dumitrescu, ci si a proaspatului vicepresedinte Dan Lazea. Dupa relatarile primului, reprezentantul PD a fost foarte agitat inaintea alegerilor, candidind pentru functia de vicepresedinte doar la rugamintea unor colegi ai sai.

Colegii au presupus ca acestuia i s-a cerut sa voteze impotriva vointei sale si, ca atare, la final si-a dat demisia din functia de membru al CNSAS, dupa ce totusi l-a votat pe Turianu. Ticu Dumitrescu, dupa sustinerea a peste doua treimi dintre angajatii CNSAS, care au iesit in strada pentru a-l aduce inapoi si au semnat o scrisoare de sustinere, a anuntat ca se mai gindeste daca-si depune demisia.

*
Cine minte?

Alianta s-a reunit aseara in sedinta extraordinara, pentru a analiza situatia de criza de la CNSAS. La finalul intilnirii, declaratiile reprezentantilor PNL si PD au diferit in mod semnificativ. Liberalul Bogdan Olteanu a declarat: PD nu-si asuma votul si considera candidatura lui Corneliu Turianu drept o initiativa personala. S-a decis ca PD sa ceara demisia domnului Turianu din functia de presedinte al CNSAS. Daca refuza, vom modifica in Senat Legea Ticu, astfel incit sa se aleaga un nou Colegiu.

Democratul Cristian Radulescu recunoaste doar partial spusele liberalului, si anume ca PD nu-si asuma votul si candidatura lui Turianu. In schimb, neaga restul: Nu s-a convenit ca PD sa ceara demisia domnului Turianu din functia de presedinte al CNSAS. Iar Corneliu Turianu a declarat aseara ca nu are nici cea mai vaga intentie sa demisioneze.
Aflat in vizita la Beijing sI intrebat cum comenteaza votul din CNSAS, Traian Basescu a evitat un verdict: Sint mult prea departe de acest subiect, atit ca distanta, cit si ca interes. Alta data spunea altceva. La scurt timp dupa ce a devenit presedinte, Basescu a declarat ca blocajul de la CNSAS e o situatie inacceptabila si trebuie rezolvata. Un blocaj similar se contureaza si acum.

Votul din CNSAS arunca in aer Alianta

Liberalii au luat foc ieri dupa aflarea rezultatului scrutinului si au acuzat PD de tradare si ca se opune curateniei morale a Romaniei. Au fost pronuntate cuvinte dure, ca monstruoasa coalitie PD-PSD-PRM. PD a negat insa ca votul ar avea conotatie politica.

Cu o seara inainte de votul din CNSAS, Coalitia a decis ca reprezentantii partidelor din CNSAS sa-l sustina pe Ticu Dumitrescu la sefia Colegiului, la functia de vicepresedinte pe Dan Lazea, iar ca secretar pe Ladislau Csendes. A existat o discutie in Coalitie, noi le-am transmis celor doi reprezentanti ai nostri ce s-a discutat, insa noi nu avem control politic asupra lor, a declarat ieri Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Camera Deputatilor.

Replici dure intre liberali si democrati

In schimb, liberalii i-au atacat virulent pe cei de la PD. Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a afirmat: Cei care se opun aflarii 0ui despre ce a facut Securitatea au cistigat. Antonescu a mentionat ca in privinta CNSAS ne aflam in fata unui nou esec, primul fiind Onisoru. Liberalii au mai afirmat ca este vorba si despre o razbunare a lui Traian Basescu, pentru ca acesta a fost criticat in citeva rinduri de Ticu Dumitrescu.

Conform unor surse din PD, mai multi membri din conducerea partidului s-au declarat suparati pe rezultatul votului si sustineau ieri ca jocurile privind preluarea presedintiei de catre Corneliu Turianu au fost facute duminica la Cluj. Sursele citate au mai precizat ca nu s-a discutat niciodata in conducerea PD ca Turianu sa fie presedinte al CNSAS.

Presedintele PD, Emil Boc, a dat un comunicat de presa prin care precizeaza ca votul dat in CNSAS nu are o conotatie politica in ceea ce priveste PD. Dovada a acestui fapt o reprezinta demisia celuilalt membru propus de PD, Dan Lazea. Liderul PD crede ca votul a fost rezultatul unui conflict personal intre Turianu si Ticu Dumitrescu.

PSD una spune, alta face

Pe 3 martie a.c., purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, a afirmat ca partidul sau va oferi tot sprijinul disidentului Constantin Ticu Dumitrescu pentru a prelua functia de director al CNSAS. Aflat la Viena, ieri, Diaconescu s-a aratat surprins de faptul ca reprezentantii desemnati de PSD au votat cu Turianu. Nu stiu sa fi existat vreo contradecizie a conducerii PSD in privinta CNSAS, ne-a declarat Diaconescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea