Cele 10 ore de zbor pana in frumoasa destinatie asiatica merita cei 1.500 de de persoana cheltuiti pe un sejur. Daca vreti sa vedeti o alta lume, un alt aer, o altfel de primire si un altfel de peisaj, merita sa ajungeti pana in Thailanda. Pe langa impresionantele cladiri din Bangkok, plajele se intind pe kilometri intregi si prezinta o natura exotica si in parte neatinsa de interventiile oamenilor. Amatorilor de cultura, templele budiste le vor deschide noi orizonturi. Masajul e la mare printre europeni. Thailanda este o destinatie exotica preferata de tot mai multi romani in ultimii ani. Dupa tragedia tsunami care s-a abatut in urma cu cativa ani asupra Asiei de S-E, turismul in Thailanda a capatat mai mare amploare odata cu reconstructia si refacerea zonelor afectate. Guvernul thailandez, precum si companiile hoteliere au curatat kilometri intregi de plaja si au pus la planuri de evacuare si un sistem de avertizare special pentru ca astfel de catastrofe sa nu se mai repete. S-au construit resorturi de cinci care pun in valoare peisajele si natura care le inconjoara. Un procent de 40% din PIB este obtinut din veniturile aduse de activitatile din turism si domeniile conexe. Thailanda este liderul pietei de turism din Asia de S-E: peste 12 milioane de turisti vin aici anual pentru sejururi cu familia, in luna de miere sau pentru a explora si a descoperi aceasta tara fascinanta. Infrastructura tarii este dezvoltata pe masura numarului de turisti primiti. Aeroportul din Bangkok, Suvarnabhumi, inaugurat in urma cu un an, este unul dintre cele mai mari si mai moderne din Asia si de pe glob. Thailanda este monarhie constitutionala.
Condimentele nu lipsesc din mancarurile thailandeze Bucataria "Thai" (cum prescurtat i se spune Thailandei) a devenit in ultimii ani una dintre cele mai cautate in intreaga lume. Autoritatea de Turism Thailandeza organizeaza anual, si in Romania (prin reprezentanta de aici), un festival culinar pentru a cunoaste ce inseamna aceasta bucatarie si a familiariza viitorii turisti cu gusturile acestor preparate. Mancarurile lor sunt foarte aromate si usoare. Condimentele sunt omniprezente in felurile de mancare traditionale Thai. Exista multe feluri de mancare foarte iuti, dar in multe cazuri langa mancare se serveste si sosul special care va permite sa adaugati iuteala dupa gust. Pretul unui pranz variaza in functie de locatie. O masa cu antreu/fel principal/fructe + bautura ajunge in statiuni cam la 350 - 500 Bahti (in jur de 10 - 15 dolari), iar in Bangkok poate fi doar 300 Bahti (9 dolari). Majoritatea restaurantelor au pe langa mancarea traditionala Thai si feluri de si multe alte preparate internationale. Hotelurile ofera, in general, numai sistemul Bed&Breakfast (mic dejun si cina).
Lunile de vara (noiembrie – martie), cele mai indicate pentru sejur Se spune ca Thailanda are doua anotimpuri. Lunile de vara (noiembrie - martie) sunt propice pentru a face o vizita acestei tari surprinzatoare. Atunci, umiditatea este redusa si temperaturile sunt situate intre 20 si 30 grade Celsius. In sezonul umed (aprilie - octombrie) este bine sa stiti ca temperaturile sunt ceva mai ridicate, iar umiditatea aerului atinge si 75%. Senzatia cea mai apropiata pe care o cunoastem din Europa este momentul dinaintea furtunii: o atmosfera destul de incarcata, calda si umeda. In general, preturile in Thailanda se situeaza mai jos decat cele din Europa. Pentru produsele de firma (imbracaminte, electronice), preturile sunt apropiate de cele europene, cu exceptia momentelor in care exista promotii sau reduceri. Pentru a face cumparaturi in Thailanda, o experienta este sa mergeti la bazar. Aici, preturile sunt mult umflate daca este vorba de o zona turistica – veti putea negocia si ajunge la 20-40% din pretul cerut initial de vanzator. In bazarul si piata unde fac cumparaturi localnicii, preturile sunt mult mai mici, dar si posibilitatea de a negocia se reduce. Per total, si intr-un loc si in celalalt ajungeti cam la acelasi pret. Turistul care soseste in Thailanda poate sa aduca cu sine majoritatea monedelor europene. Totusi, cele mai bune cursuri le au dolarul si euro.
Atentia fata de turisti este un obicei in orice colt al tarii Thailandezii sunt, prin natura lor, un popor foarte prietenos si ospitalier. Calitatea serviciilor este exceptionala in hoteluri, precum si in toate regiunile vizitate de turisti. In general, nu trebuie sa fiti surprinsi daca toata lumea se va stradui sa va faca sederea cat mai placuta, pentru ca este un obicei al locului. Pentru personalul hotelier se practica bacsisul (suma de pornire este de 20 Bahti – 0,5 euro aproximativ). Deplasarea catre obiective sau in interiorul tarii se poate face cu masina inchiriata (in Thailanda, sensul de mers este, ca si in Marea Britanie, pe partea stanga), cu avionul sau cu trenul. Este, de asemenea, indicat sa luati un taxi sau un Tuk-Tuk (motocicleta/taxi cu trei locuri pe bancheta din spate) pentru a va deplasa mai usor in marile orase sau intre obiective, deoarece distantele sunt destul de mari. La hoteluri, primirile sunt foarte spectaculoase, mai ales la cele de 5 stele . Veti gasi pe perna, in afara de o ciocolata, si o floare, iar curatenia este la ordinea zilei. In general, clientii care calatoresc in Thailanda prefera hotelurile de 4 si 5 stele datorita conditiilor excelente si preturilor rezonabile.
Oferte sejururi - Bangkok: 3 nopti cazare Hotel 4* + Koh Samui: 4 nopti cazare Hotel 4* Pret pachet: 1.180 euro/persoana + 185 euro taxele de aeroport. Include: zborul de la Bucuresti - Bangkok – Bucuresti, 7 nopti cazare, micul dejun. Pretul nu contine alte cheltuieli (taxa de viza, asigurari de calatorie, cheltuieli personale sau alte mese) - Bangkok: 3 nopti cazare Hotel 5* + Koh Samui: 4 nopti cazare Hotel 5* Pret pachet: 1.198 euro/ persoana + 185 euro taxele de aeroport. Include: zborul Malev de la Bucuresti - Bangkok – Bucuresti, 7 nopti cazare, micul dejun.
CE TREBUIE SA STITI Atunci cand cereti nota de plata dupa o masa la restaurant, veti descoperi ca pentru fiecare chitanta se platesc 10% taxa pe serviciu si 7% TVA. Bacsis puteti lasa cat doriti, dar chelnerii nu vor alerga dupa dumneavoastra daca platiti suma exacta de pe nota. Daca mergeti la cumparaturi la piata, veti avea ocazia de a cumpara fructe exotice la preturi incredibile: un kilogram de Rambutan costa in jur de 30 Bahti; un kilogram de Leechy costa in jur de 25 Bahti; Durian (un fruct destul de urat mirositor pe care hotelurile il interzic in camere) costa aproximativ 30 Bahti pe kg. Bananele minione costa in jur de 35 Bahti kg. Rezulta un pret mediu de un dolar pe kg. la fructe. Daca sunteti amatori de Masaj thailandez, puteti sa vizitati unul dintre numeroasele si marile saloane de masaj. In general, sunt cladiri de trei patru etaje care au brandul pe fatada. Un masaj thailandez costa cam 500 Bahti (13 dolari) pentru doua ore. Exista si variante mai ieftine - diferite saloane de masaj micute, pe marginea strazii. Acestea va vor propune un masaj mai scurt (30 minute/45 minute/o ora). Ideal este sa alegeti un salon cat mai mare. Exista si oil-massage care costa ceva mai mult – incepand de la 600 Bahti (17 dolari). Cursul de schimb este mai bun la casa de schimb valutar decat la hoteluri sau aeroporturi sau chiar banci. Acesta difera daca schimbati bancnote mari sau bancnote mici: 1, 5, 10 dolari vor obtine o rata de schimb mai proasta decat cele de 20 si 50. De asemenea, cele de 20 si 50 vor obtine mai putin decat bancnota de 100 de dolari. Asadar, cu cat schimbati mai mult, cu atat cursul e mai bun. Aceasta este o exceptie care se aplica numai la dolar. Cursul in majoritatea locatiilor este: 34 Bahti = 1 dolar; 46 Bahti = 1 euro Pentru a vizita Thailanda este nevoie de viza, care se poate lua de la Ambasada Thailandei la Bucuresti, cu achitarea unei taxe de 25 de dolari. In general, durata de la depunerea actelor si pana la obtinerea vizei este de aproximativ o saptamana.
NU RATATI! - Nordul Thailandei este tinutul in care va puteti oferi o vacanta ceva mai putin obisnuita. In zonele muntoase, ascunse de vegetatia padurilor tropicale, traiesc o multime de triburi ai caror membri nu se sinchisesc catusi de putin de progresele pe care le-a facut omenirea. Extraordinare festivaluri, temple, pesteri, ferme de elefanti, manufacturi de matase atrag aici in fiecare an mii de vizitatori. Obiective turistice: Chiang Mai - originea natiunii thailandeze se afla in nord, dezvoltata initial ca orase-cetati ce au fost unite ulterior in regatul Lanna. In Chiang Rai veti putea vizita numeroase locuri de meditatie si pelerinaj: templele War Phra Sing, Wat Phra Kaeo si Wat Phra That, precum si cunoscutele locuri de meditatie de la Tham Pha Chom. - Sudul, cu numeroase insule. Phuket este asezata in drumul corabiilor, pe ruta comerciala dintre China si India, fiind cea mai mare insula a Thailandei. Regiunea profita de o clima blanda si este scaladata de apele calme si limpezi ale Marii Andaman. Koh Samui – renumita pentru plajele sale care se intind pe sute de kilometri si pentru insulele cu natura neatinsa. Cele mai frumoase plaje sunt: Han Pharadonphap, Hat Pha Daeng si Hat Sai Ri. O alta insula din sud este Krabi – din apele albastre se ridica imense bucati de stanca acoperite de vegetatie luxurianta. - Bangkok - considerat unul dintre cele mai cosmopolite orase ale Asiei. Capitala este totodata un adevarat centru spiritual, cultural, comercial, politic si diplomatic al regatului. De vizitat: Marele Palat - locul in care se desfasoara marile ceremonii oficiale. Un mare complex care a servit demult drept resedinta regelui. Templu Zorilor: Wat Arun, situat pe malul raului Chao, este o pagoda construita in stil khmer . Templul Benchamabophit: are o de bronz cu reprezentari ale lui Buddha. - Templul lui Buddha lungit: Wat Po este o oprire importanta pentru orice turist atat pentru frumusetea ansamblului de temple de aici, cat si pentru importanta pe care o are acest loc in cultura credintei budiste.