Social

#copii #miza teze unice #psihologi #teze unice

Tezele unice, prilej de testare a intregii familii

Psihologii din cadrul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihterapie lanseaza o dezbatere publica adresata parintilor si profesorilor cu privire la fenomenul tezelor unice, propunand in premiera o abordare psihologica a acestuia.

Specialistii CPAP considera ca aceste teze au capatat aspectul unui simptom, trecand de la sarcina scolara la un factor de presiune, si transformandu-se intr-un episod cu caracter decisiv pentru viitorul copilului.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, ei arata ca modul in care sunt abordate tezele unice in familie arata cum se comporta membrii acesteia, cum sprijina, cum ajuta copilul cand are de-a face cu un obstacol.

"Incearca sa-l supramotiveze? Incearca sa-l incurajeze? Incearca sa-l devalorizeze? Se pozitioneaza de aceeasi parte cu el sau de partea opusa? Toate acestea sunt moduri de a reactiona in familie care pot avea legatura cu alte situatii de tipul 'cum reactioneaza membrii familiei cand unul din ei are de trecut ceva greu?'", mai sustin psihologii.

Parintii percep tezele unice ca pe un obstacol, ca pe o proba care le va pune copiii la incercare si de rezultatul careia va depinde intrarea la liceu si prima decizie importanta pe care o are de luat cel mic. Totodata exista si increderea sau neincrederea in copilul sau, in capacitatea acestuia de a depune efort, de a se concentra, de a se descurca in situatii problematice.

Ce simt copiii ?

Pe de alta parte, in cazul copiiilor intervine capacitatea de a putea evalua cat mai bine ceea ce stiu, ceea ce nu stiu, cat mai au de invatat, de lucrat, la ce sunt mai buni, la ce nu se descurca etc. Este important ca evaluarea sa aiba si repere interne, legate de aprecierea si autovalorizarea copilului si nu doar externe, cele ale parintilor si profesorilor.

Cu cat reperele sunt mai departe de copil, cu atat actul de invatare este unul automat si se transforma intr-o simpla asimilare, fara a avea posibilitatea de a adapta continutul la stilul propriu sau de a veni cu elemente originale sau creative.

Intervin multi factori si anume toata gama de trairi, sentimente, emotii pe care copiii le au atat fata de scoala in general, fata de note, fata de presiunea unui examen cat si fata de relatia cu profesorii respectivi, cu efortul ce trebuie depus, cu cererile si impunerile venite din partea parintilor. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea