Social

#test cancer #depistare cancer #cancer pulmonar #cancer de piele

Testul care iti arata cu 13 ani inainte daca risti sa faci cancer

Un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Northwestern in colaborare cu specialistii de la Harvard a relevat faptul ca un test sangvin poate prezice daca te vei imbolnavi de cancer chiar si cu 13 ani inainte ca boala sa se instaleze in organism.

Cercetarea coordonata de dr Lifang Hou, profesor de medicina preventiva la Universitatea Northwestern, a durat 13 ani si s-a realizat pe un esantion de 792 de persoane la un spital din Chicago.

Potrivit oamenilor de stiinta, un marker biologic pentru prezicerea cancerului este schimbarea lungimii portiunii de ADN situata la capatul fiecarui cromozom, portiune ce poarta numele de telomer. Aceasta portiune arata mai imbatranita si mai scurta la persoanele care se vor imbolnavi de cancer

La 135 dintre subiectii analizati, lungimea telomerilor era scazuta, iar acestia au dezvoltat diferite forme de cancer, de prostata, piele, cancer pulmonar sau leucemie. Lungimea telomerilor poate fi analizata cu ajutorul unui test sangvin.

Analiza a fost publicata in jurnalul medical Ebiomedicine.

Sursa foto: The Telegraph

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea