Social

Teatrul National din Londra este model pentru noul TNB

Reprezentantii Teatrului National Bucuresti au prezentat ieri detaliile proiectului care va transforma cladirea intr-un centru cultural multifunctional . Lucrarile vor dura aproximativ trei ani si beneficiaza de o finantare de 40 de milioane de euro, bani alocati de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de catre Guvernul Romaniei. Teatrul va fi reproiectat ca un centru cultural, urmand, astfel, modelul Teatrului National din Londra.

Prezentarea detaliilor tehnice ale proiectului de transformare a cladirii TNB a fost facuta de arhitectul Romeo Belea, specialistul care a condus si lucrarile de supraetajare a edificiului in 1985. „Am facut o analiza asupra starii in care se afla TNB-ul si am constatat ca este absolut necesara reconsolidarea. In 1985, supraetajarea s-a facut ca o constructie provizorie, eliminandu-se patru din cele opt diafragme care sustineau cladirea. Teatrul va fi reproiectat ca un centru cultural, urmand modelul Teatrului National din Londra“, a declarat profesorul Belea. Reamenajarea edificiului va transforma cei 1.800 de mp de spatiu public multifunctional in 4.500 mp, care va adaposti biblioteci,sali de expozitie, cafenele si librarii.

Numarul de locuri din  salile de spectacol va creste de la 1.720 la peste 3.100 de locuri si va rezulta din amenajarea a doua sali noi in cladirea centrala: o sala la subsolul scenei mari si a teatrului in aer liber care va fi situat pe acoperisul cladirii. TNB va beneficia si de cinci sali de repetitii absolut nescesare peentru pregatirea spectacolelor. In noua cladire va fi incadrat si Centrul National al Dansului (CND), care va fi amplasat in spatele teatrului, unde se vor construi o sala mare de spectacole si alte trei sali de repetitii.

In incinta teatrului va fi amenajat si un restaurant al actorului, unde publicul va putea sa savureze momentele de dupa spectacole in compania artistilor. „Traim o renastere a culturii romanesti cu acest proiect si cu decizia de a mari salariile, pensiile si indemnizatiile actorilor. Nu este nimic original in aceasta inventie, facem ceva ce exista deja in lumea civilizata“, a spus Ion Caramitru , directorul TNB. Reprezentantii Teatrului National vor negocia si cu Primaria Capitalei pentru amenajarea spatiului care incojoara cladirea, pentru a crea publicului un loc de plimbare in apropierea cladirii.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea