Social

Teatru vesel de dupa-amiaza cu Politia de Frontiera

Politia de Frontiera a simulat, in Delta Dunarii, o catastrofa ecologica in conditii ideale. Adica ireale. Exercitiul a fost, evident, un succes.
  
Cand toate sunt pregatite si la indemana, nu e greu sa fii eficace. In viata reala lucrurile stau insa altfel.Sulina a tresarit din amorteala ei danubiano-pontica la sfarsitul saptamanii trecute, cand 12 nave si doua elicoptere au involburat apele si cerul intr-un nemaiintalnit exercitiu de interventie in caz de poluare.

Exercitiul Politiei de Frontiera, cot la cot cu toate institutiile datoare sa vegheze la curatenia Deltei si a Marii, a dezvaluit ca la Sulina nu se poate face nimic in cazul unui accident ecologic. Pentru ca nu exista dotari. Din toate echipamentele folosite la simulare, cel mult un faras s-ar putea gasi la fata locului.

Conform scenariului, un cargou se loveste de mal si se scurge petrol pe apa. Politistii de frontiera aflati in patrulare vad pata de petrol si anunta autoritatile. Peste numai un minut, un elicopter se ridica din tufisuri si da tarcoale navei cu burta sparta. Un politist de la Actiuni Speciale coboara pe funie. Ranitul grav ii sare in brate si amandoi sunt trasi in elicopter si transportati la ambulanta. Asa cum e de dorit in cazul unui accident, ambulanta e chiar acolo, pe mal. Elicopterul mai ia doi raniti si-i duce la Tulcea, aflata dupa un tufis imediat.

Intre timp, prefectul de Tulcea, Lucian Simion, a sunat la Galati si a cerut interventia navei de depoluare, Zarnesti 4, singura de acest fel de pe Dunare. Dupa telefon, nava ajunge imediat la pata de petrol. In realitate, ar ajunge de la Galati la Sulina in 13 ore, pe o Dunare binevoitoare. Dar iata ca nava a sosit instantaneu, acum totul se petrece ca intr-un film cu montaj alert. Pata este inconjurata cu un baraj plutitor, ca un lat, sa nu se labarteze pe fluviu.

Este lasata la apa o barcuta si unul incepe sa arunce in apa, cu un faras, substanta absorbanta, ceva ca niste pufarine. Urmeaza ca pufarinele imbibate cu petrol sa fie adunate pe nava si arse undeva anume. Pana aici, doar nava de patrulare a Politiei de Frontiera si farasul pot sta la dispozitia autoritatilor din Sulina intr-o situatie reala.

„Fara echipamente de depoluare la fata locului, nu am avea altceva de facut decat sa ne uitam cum vantul si curentii duc petrolul in Delta sau lasa orasul fara apa“, a declarat pentru Cotidianul comisarul-sef Cristian Rogojanu, seful politistilor de frontiera din judetul Tulcea. „Dar e bine, totusi, ca am facut acest exercitiu si ca institutiile responsabile au invatat cum sa colaboreze intr-o situatie ca aceasta“, a mai precizat comandantul.

Filmul cu recuzita de imprumut se rejoaca, in linii mari, la cativa kilometri in largul marii. De data aceasta, vazute de la mare distanta, manevrele de salvare si depoluare seamana cu un film mut . Cascadoriile cu elicopterul si cu salupa, cu oameni care plutesc in aer spanzurati de o funie, nu au cum sa nu-i impresioneze pe spectatori. Chestorul Nelu Pop , seful Politiei de Frontiera, ii felicita pe curajosii actori si le doreste sa nu aiba parte de mai mult decat aceasta simulare cu colorant rosu in loc de pacura.

Scenaristul si regizorul costisitorului proiect, comisarul Ion Arcana, specialist in probleme de mediu al Politiei de Frontiera, a imaginat un final optimist, cu protagonisti si spectatori laolalta pe terasa unui restaurant din Sulina, mancand nisetru. Cat se mai gaseste.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea