Social

# infectare covid # toaleta publica covid # coronavirus toaleta

Te poti infecta cu coronavirus la toaletele publice?

Razvan Chereches, expert in sanatate publica, atentioneaza ca te poti infecta cu coronavirus daca folosesti baia dupa o persoana bolnava de Covid.

 


„Da!”, ne putem infecta, spune Răzvan Cherecheș. „După ce o persoană a utilizat toaletă, dacă trage apă fără să coboare capacul bolului de WC se creează un nor de aerosoli care conține fecale, urină, orice s-a depus în bolul de WC.

Persoana iese din toaletă, tu intri și inhalezi norul de aerosoli și ai șanse să te infectezi, pentru că virusul se transmite și prin fecale", spune Răzvan Cherecheș. Astfel că, atunci când se trage apa, sunt inspirați aerosolii care conțin orice, inclusiv virusuri și bacterii. Acești aerosoli, denumiți bioaerosoli se pot răspândi și în restul camerei, rămân în aer și se pot depune pe toate suprafețele din baie, creând potențialul de transmitere a coronavirusului sau a altui virus, bacterie. 

Cum te poti proteja de infectia cu coronavirus la toaleta 

Profesorul Razvan Chereches recomanda sa coboram capacul toaletei inainte de a trage apa, astfel incat persoana care intra dupa noi in baie sa fie protejata. De asemenea, trebuie să așteptăm 5 minute după ce a folosit cineva toaleta „astfel încât norul de aerosoli să aibă timp să coboare pe sol.

Și bineînțeles spălatul energic pe mâini cu apă și săpun după ce mergem la toaletă, a mai adăugat Răzvan Cherecheș. De asemenea, se recomandă creșterea aerisirii în încăperea respectivă, precum și dezinfectarea cât mai des a suprafețelor din baie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea