Social

Taxa pe copiator nu va mai avea limite

Taxa pe copiator genereaza un nou scandal. Ministerul Culturii si Cultelor a prezentat un proiect de lege prin care se elimina limitele procentuale pentru copia privata. Reprezentantii IT&C considera abuziva prevederea.
ORDA si MCC au eliminat din prevederile legale limitele minime si maxime intre care se pot incadra solicitarile beneficiarilor drepturilor de autor. Reprezentantii industriei IT&C, grupati in Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Comunicatii si Tehnologia Informatiei, considera ca se creeaza premisele aparitiei unor situatii de abuz a pozitiei de negociere din partea organizatiilor de gestiune colectiva, care vor putea cere orice suma. Mai mult, acestia considera ca necesitatea de armonizare este generata de o observatie care se limiteaza la domeniul retransmisiei prin cablu.
Aparatura mai scumpa

Principalii beneficiari ai acestei masuri sint considerate a fi organismele de gestiune colectiva, cele care string sumele virate ca taxa pe copia privata. Reprezentantii industriei IT considera ca nu este exclus ca organismele de gestiune colectiva sa solicite procente mari din valoarea aparatelor cu care se poate realiza o copie privata, in conditiile in care ei vor stabili si procentul, si lista de aparate pentru care se va plati. O crestere a procentului ar genera, sustin acestia, o scumpire a produselor. Se va scumpi tehnologia intr-o tara in care se cheltuiesc anual 35 de euro pe cap de locuitor pentru IT, una dintre cele mai mici din Europa, spune Valentin Negoita, presedintele APDETIC. Se vor scumpi copiatoarele si multifunctionalele, aparate cu care se poate executa o copie privata.
Razboi vechi

Razboiul se va decide in saptaminile viitoare. Vom prezenta punctul nostru de vedere. Solicitam mentinerea unor limite procentuale, mentinerea definirii acestor aparate si suporturi, dar cerem si scoaterea medierii de sub jurisdictia ORDA, mai spune Valentin Negoita. Este o negociere libera. In cazul in care nu se va cadea de acord, se poate merge la arbitraj, considera Eugen Vasiliu, director general adjunct ORDA. Ramine de vazut cine va avea cistig de cauza. Miza este mare, dat fiind ca in 2004 piata copiatoarelor si multifunctionalelor a fost, conform IDC, de 41 de milioane de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea