Social

Tariceanu, audiat ca martor in dosarul Petromidia

Scena istorica, ieri, pe scarile Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie: Calin Popescu Tariceanu, primul sef de executiv care da cu subsemnatul intr-un dosar penal, in timpul exercitarii mandatului.

Citat in dosarul Petromidia, premierul a fost punctual, ieri, la intalnirea cu procurorii, afirmand ca "nu intentioneaza sa obstructioneze in nici un fel actul de justitie". "Decizia cumpararii actiunilor Rompetrol a fost luata pe baza informatiilor aparute in mass-media", a declarat primul-ministru la iesirea de la audiere.





Numele premierului a aparut in dosarul Petromidia o data cu noile acuzatii de manipulare a pietei bursiere si infractiuni la legea societatilor, pe care procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie le-au adus, la inceputul lui septembrie, lui Dinu Patriciu si altor persoane din conducerea companiei Rompetrol. Subiectul noii anchete a procurorilor PICCJ il fac cele peste un miliard de actiuni pe care Rompetrol "le-a aruncat" la Bursa de Valori Bucuresti , in aprilie 2004, si are la baza rapoarte si sesizari ale Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, precum si ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.



Punctualul cetatean Tariceanu


Ora 11.0! Cu exactitatea unui ceas elvetian, Calin Popescu Tariceanu coboara din masina corpului diplomatic, insotit de un dispozitiv de opt sepepisti. Surazator si relaxat, primul ministru spune ca a fost chemat pentru audieri in calitate ca martor in dosarul Petromidia si ca a raspuns astfel solicitarii procurorilor. Cetateanul Tariceanu a lasat sa se inteleaga insa ca marturia sa in acest dosar are legatura cu pozitia pe care o ocupa, de vreme ce a fost ales ca martor dintr-o lista de peste 2.000 de cumparatori de actiuni la compania lui Patriciu.

O ora si jumatate mai tarziu, cordonul de sepepisti face loc premierului printre ziaristii stransi ciorchine pe scarile Parchetului. "Nu am fost chemat in calitate de prim-ministru, ci in calitate de persoana fizica , particulara si am obligatia sa ma comport in fata legii ca oricare altul, chiar daca astazi ocup functia prim-ministru. Trebuie sa ajut la bunul mers al Justitiei", au fost primele fraze ale premierului dupa intalnirea cu procurorii. Catalogand comportamentul anchetatorilor drept unul fara exagerari, Tariceanu a spus ca a raspuns, pe trei pagini, la toate intrebarile legate de contextul achizitionarii actiunilor Rompetrol. "Am explicat ca decizia a fost luata pe baza informatiilor aparute in mass-media. (...) Eu sunt un cititor zilnic al unui cotidian financiar, de unde am luat aceste informatii, si dupa cateva zile am luat decizia de a investi", a declarat primul-ministru.

Intrebat de ziaristi ce crede despre faptul ca si alti 2.000 de investitori apar pe listele tranzactiilor din aprilie 2004 fara sa fie chemati la audieri, primul ministru a incercat sa evite acuzatiile directe, spunand ca, desi este o intrebare buna, ea ar trebui adresata procurorilor.


Nu se considera un jucator pe bursa


Premierul sustine ca nu-si aminteste nici cate actiuni Rompetrol a tranzactionat si nici care ar fi fost profitul inregistrat. "Mi-e greu sa fac o evaluare pentru ca actiunile le-am vandut in decursul timpului - pe parcursul a 12 luni -, dar pachetul cel mai consistent l-am vandut chiar dupa ce am fost numit prim-ministru, tocmai pentru a nu se face diferite interpretari in legatura cu calitatea mea de premier si detinerea de actiuni la Rompetrol. (...) Nu sunt un jucator pe bursa, sunt un investitor pe bursa. Am si alte pachete la diferite societati listate pe Bursa de Valori Bucuresti", a explicat Tariceanu.

Cu toate acestea, rapoartele citate de surse juridice arata ca in ziua de 9 aprilie 2004 Calin Popescu Tariceanu si firma TVM SA au incheiat contractul prin care societatea devenea intermediar pentru tranzactiile bursiere ale actualului premier. Tot atunci, Tariceanu si-a deschis si un cont pentru persoane fizice, ordinul de achizitionare a 10 milioane de actiuni Rompetrol fiind trimis BVB la ora 8.30.


Vicii de procedura?


Unul dintre avocatii lui Dinu Patriciu in acest dosar, Dan Nastrut, a spus dupa incheierea audierilor ca nu a putut sa-i puna martorului Tariceanu nici o intrebare, cu toate ca stipularile Codului de procedura ii permit acest lucru. Nastrut a acuzat si faptul ca nu a fost chemat la audierea de saptamana trecuta a senatorului UDMR Verestoy Attila , desi legea da dreptul fiecarei parti implicate in cauza sa participe la discutii.

Cu primul ministru audiat ieri, procurorii au cam epuizat lista de personalitati ale caror nume apar in tematica de verificare pentru 60 de conturi bancare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea