Social

Tanti Maria Codin, spionul matusii Tamara

Procurorii DNA ii scutura de informatii si pe vecinii imobilului din Christian Tell nr. 15, una dintre presupusele case renovate de Sechelariu pentru Nastase. Citati ca martori in dosar, acestia au ce povesti procurorilor din ce au vazut in ultimii ani de dupa perdea .

Strins lipita de casa din Christian Tell sta fosta casa a Coanei , frumusetea din Filipestii de Padure, care i-a sucit la vremea ei mintile Regelui Ferdinand. Daca vreti un buletin informativ al strazii, intrebati-o pe doamna Codin, ia uitati-o ca vine!, spune o soferita de microbuz mai putin avizata, care sta si ea cu chirie in casa Biciclistei. La 60 de ani, Maria Codin arata din ei ceva mai mult decit jumatate. De linga peretele cu icoane, iconite si paraiconite ne povesteste cum s-a muncit patru ani sa faca lumina in cazul Nastase .

Adrian si Dana in vizita seara tirziu

Maria Codin si-a pus ambitia sa descilceasca itele din jurul vinzarii imobilului din Christian Tell nr. 15, imediat ce a aflat ca fratii Todan, cei carora le-a fost retrocedata casa dupa Revolutie, si-au instrainat in septembrie 2001 mostenirea. Scinteia care i-a aprins Mariei Codin curiozitatea a fost faptul ca i-a vazut in aceeasi zi pe la 8 jumate seara pe Adrian si Dana Nastase vizitind ore in sir imobilul. Seara cine vine! Domnul Nastase si cu Dana au iesit din masina si au intrat in casa ca niste hoti. Au aprins toate luminile si au iesit dupa citeva ore ca era mult de vazut, spune doamna Codin. Pretul de vinzare l-a aflat la biserica. Credincioasei sale Maria, Dumnezeu i-a scos-o in cale pe una dintre surorile ziaristului de sport, Todan, care i-a marturisit ca au cerut pe casa un milion de euro si au primit 900.000. Numele proprietarilor raminea insa invaluit in mister. Nu pentru mult timp. Cind a venit fata cu gazele m-am uitat pe factura de la nr. 15 si am vazut un Paul Opris, dupa ce Nastase o vizitase, iar in casa se mutase cu familia un domn Grigore, care avea grija de renovarea ei. Nu ca-s curioasa, dar ma intereseaza linga cine stau. M-am dat de ceasul mortii, cine-o fi Opris asta?, a mai facut doamna Codin un pas in ancheta.

Doamna Nastase nu dadea nici buna ziua

Dana Nastase venea des, cu una mica si cu o geanta mare, dupa care am dedus ca e arhitecta. Imi venea sa dau cu ceva dupa Dana, stia ca sintem vecini si nu zicea nici buna ziua. In ultima vreme nu mai parca in fata casei, ci la Biserica Amzei, de parca asa n-as mai fi vazut-o, rabufneste expert Maria Codin. O nimica toata, in comparatie cu ce-a reusit sa obtina mai tirziu. Cu o vaicareala mica pe tema vietii ei ingrate de chirias in fosta casa a Biciclistei, a spart tacerea indirjita a domnului Grigore, cu privire la statutul sau de proprietar in Christian Tell. L-a facut sa scape un indiciu pretios: el era intr-adevar proprietar, dar nu la imobilul din Tell, ci pe undeva pe la Aviatorilor.

Muncitorii din Zambaccian, detasati in Tell

Renovarea a inceput in primavara lui 2002, iar ultimele retusuri le-au facut in primavara lui 2005. Mi-au zis baietii care lucrau acolo ca i-a grabit Nastase, sa fie gata casa pina in septembrie 2004. Cred ca simtea el ceva, ca in primavara lui 2005 am vazut ca s-a pus casa in vinzare, parca voia sa scape de ea!, isi aminteste Maria Codin. Dar mica informatie primita de la muncitori paleste in fata altora obtinute din aceeasi sursa: Cu lucrarile lor mi-au distrus peretii. L-am certat pe seful de santier, domnu Ion, ca schimba mereu muncitorii si nu-i mai gasesc niciodata pe aceiasi, sa le reprosez asta. Domnu Ion mi-a zis atunci ca baietii fac cu schimbul: ii trimite cind la casa din Zambaccian, cind aici, povesteste Maria Codin. Ea, care pina acum se minuna la tabla de acoperis italieneasca, ce expira abia peste un secol, a ramas fara grai cind domnu Grigore a inceput sa care mobila in casa: Cum scirtiia poarta lor, eu dupa perdea! Ziceai ca au spart un muzeu. Mobila aurita, tablouri, numai ca astea erau mereu acoperite si n-am putut sa-mi dau seama cu ce erau. In primavara lui 2005, au inceput sa care tablouri inapoi din casa, de obicei seara. Fin observator, vecinei Codin i-a sarit imediat in ochi gunoiul locatarilor de la numarul 15. De fapt lipsa lui, caci acestia nu-si scoteau ca toti ceilalti gunoiul la poarta. Concluzia ei a primit confirmare de la baietii care munceau la renovare: exista un incinerator in cladire. Dupa terminarea lucrarilor, domnul Grigore cu familia s-a mutat, iar pe Paul Opris l-am vazut abia cind casa a fost scoasa la vinzare, in primavara lui 2005, l-a recunoscut Maria Codin pe fostul patron al Tele7 abc. Fidela lui Dan Diaconescu, doamna Codin, fosta dispecera la RADET, care si acum isi aduce aminte zilele de nastere ale tuturor colegilor, isi petrece noptile documentindu-se la televizor.

De dupa perdea, ea tine strada sub observatie, identifica chiar si potentialii atacatori ai Ambasadei Frantei de vizavi si imparte cu barbatul ei orice informatie prinde. Dar mai termina, femeie!, o mai potoleste el.

Scindura, proba la DNA

In mijlocul anchetei pe care o desfasura pe cont propriu cu privire la casa din Christian Tell, un transport de marmura i-a furnizat Mariei Codin si o dovada la mina. Pe scindurile cutiilor in care se afla marmura era scris Comanda Nastase. Le-a cerut muncitorilor scindurile, ca-i mai trebuie si ei sa faca un gratar in curte, iar pe cea incriminatoare a pus-o la pastrare in garaj. Sa fie acolo. Cine stie, Nastase asta cit e de mincinos nu mai recunoaste, a fost ea prevazatoare. Scindura a fost luata de procurorii de la DNA drept proba.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea