Social

#canicula #capuse #tantari

"Tantarul urban", pericolul din subsolul blocului

Canicula si ploile au grabit inmultirea tantarilor, care s-au instalat acum si la subsolurile blocurilor, de unde ne vor putea musca 365 de zile pe an.

Caldura si umezeala au dublat ritmul de reproducere al tantarilor si au favorizat si inmultirea capuselor. Daca pentru au fost cheltuiti pana acum 2,5 milioane de euro doar in Bucuresti, capusele, purtatoare de boli periculoase, nu pot fi eliminate.

Dr. Klaus Fabritius, specialist in artropode vectoare, cooptat in asa-numitul "comandament anti- tantari " al primariei si Guvernului, a explicat ca inmultirea tantarilor nu mai poate fi stavilita.

"Caldura creste temperatura apei, iar tantarii isi depun ouale in apa, in balti statute. In mod natural, cu cat apa e mai calda, cu atat ouale se dezvolta mai repede. De pilda, cand e foarte cald, o noua generatie de tantari apare la 10 - 14 zile. Altfel, la temperaturi normale, noua generatie ar aparea cu o saptamana mai tarziu. Ajunge si apa statuta dintr-o cutie de conserva, sau apa dintr-un cauciuc aruncat, pentru a se dezvolta acolo sute de larve de tantari. De aceea, combinatia canicula si ploaie este nefasta, caci ajuta dezvoltarea si reproducerea rapida a tantarilor", a declarat pentru Gandul dr. Fabritius.

Tantarii sunt activi tot anul, dar substantele imprastiate de primarie pentru eradicarea lor au efect doar pana la prima ploaie. Locul cel mai prielnic pentru inmultirea lor, subsolul blocurilor le ofera umezeala si caldura necesare. 

"Faceam tratamente cu substante in parcuri si, peste o jumatate de ora, venea furtuna si spala tot. Substantele se pulverizau in aer, de la inaltime si ramaneau o vreme in suspensie, in aer, pana cadeau pe frunze, pe flori, omorand tantarii. Alte dati ploua pe cartiere: plecam intr-o zi sa deratizam, intr-un loc era soare, iar in altul ploua. De aceea, a fost un an foarte, foarte dificil pentru noi. Alternanta aceasta, canicula-furtuna ne-a stricat treaba", a explicat Andrei Leca, seful firmei de deratizare 3d Romania, contractata de Primaria Generala a Capitalei pentru deratizari deratizari.

Capusele, pericolul din iarba

In aceasta vara, 242 de romani au contactat de la capuse, in timp ce alti 130 au facut febra butunoasa. 

Primaria nu are nici o solutie pentru eliminarea lor. Miile de maidanezi din Capitala le ajuta sa calatoreasca si cresc riscul muscaturilor pentru oameni.

In cazul in care descoperi o capusa pe piele, medicii recomanda scoaterea lor cu o penseta. Capusele nu trebuie zdrobite, nici apasate puternic, pentru ca riscul de contractare a bolilor creste atunci cand continutul lor este injectat sub piele. O alta solutie este apropierea unui un obiect foarte cald, de peste 36 de grade, care sa le faca sa paraseasca pielea.

 

Citeste si

Virusul West Nile in Romania: 2 morti, 7 bolnavi

Pericol in iarba: capusele care imbolnavesc de encefalita

Dupa ploi, invazie de tantari!

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea