Social

Talpes s-a predat la Cotroceni

Senatorul Ioan Talpes s-a intalnit luni cu presedintele Basescu. Exact in ziua in care jurnalistii rapiti in Iark s-au intors in tara, exact in ziua in care Geoana s-a gandit sa alerteze Consiliul de Integritate Morala al PSD pentru a vedea cu cine "s-a relationat" Omar Hayssam in acest partid si exact in ziua in care el insusi, fostul sef al SIE, si-a dat demisia din PSD. Toate aceste evenimente puse cap la cap si complementare in logica muritorilor de rand i se par lui Ioan Talpes o simpla coincidenta. Fostul senator nu s-a sfiit sa faca publica vizita de curtoazie la Cotroceni, dar a incercat sa convinga pe toata lumea ca s-a dus acolo ca sa vorbeasca cu Basescu despre integrarea europeana. Ca si cum ar fi stiut ca presedintele nu este suta la suta sigur ca ne vom integra daca nu ne sustine si Ioan Talpes, senatorul s-a dus intins la Basescu pentru a-l asigura ca se poate baza pe el in sprijinirea actiunilor statului pentru integrarea europeana. In realitate, insa, surse din anturajul celor doi politicieni ne-au confirmat ieri faptul ca Talpes l-a asigurat pe Basescu de cu totul altceva. Si anume ca detine dosare si informatii despre fosti colegi -activisti din PSD care ar putea ajuta la rezolvarea puzzle-ului Omar Hayssam. In conditiile in care Talpes s-a despartit de adversarii prietenului sau Ion Iliescu, respectiv actuala conducere a PSD, nu tocmai in conditii civilizate, senatorul are toate motivele pentru a merge cu turnatoria la Basescu. Primul semn ca exista informatii conform carora lideri ai PSD au stiut ce ivarte Omar Hayssam in tara noastra, si cu cine, a fost dat chiar de Talpes insusi. Acesta declara in urma cu doua zile, la Senat, ca prin 2002, pe cand era sef al Administratiei Prezidentiale a aflat ca ceva nu e in regula cu Hayssam si ca a transmis aceste informatii Ministerului de Interne. Care nu a aflat nimic. Si care minister la acea vreme era condus de adversarul lui Ion Iliescu si, implicit al lui Talpes, Ioan Rus. Pe de alta parte, gestul de a merge la Basescu ar putea insemna si o metoda de auto-protectie pentru fostul sef al SIE si in acelasi timp ex- sef al Administratiei Prezidentiale in timpul regimului Iliescu. De la inaltimea celor doua functii, Talpes stia cine este Omar Hayssam si cu cine "se relationeaza" el, vorba lui Mircea Geoana, in PSD si in tara, in general. Iar prin prisma informatiilor pe care le detinea, Ioan Talpes stie ca nu ar fi trebuit sa lase niciodata in preajma presedintelui de atunci, Ion Iliescu, un personaj atat de controversat cum era si cum este Omar Hayssam. Oricum, scandalul Omar Hayssam se va agata in continuare din ce in ce mai mult de fosti si actuali lideri ai PSD, printre care si Ioan Talpes. Care pare, insa, sa fie mult mai preocupat de modul cum decurge integrarea Romaniei in UE.
Senatorul Ioan Talpes a solicitat o audienta la presedintele Traian Basescu inca de saptamana trecuta, au declarat ieri, pentru Mediafax, "surse concordante". Cu toate acestea, el a fost primit de-abia luni la Palatul Cotroceni, exact in ziua in care si-a dat demisia din partid. Surse din anturajul celor doi politicieni ne-au declarat ieri ca Talpes l-ar fi asigurat pe Basescu, in cadrul intalnirii, ca detine anumite dosare si informatii nu tocmai pe placul unor lideri importanti din PSD. Cum despartirea fostului pesedist de actuala conducere a partidului nu s-a produs in cea mai dulce armonie, este usor de presupus ca fostul director al serviciului de informatii vizeaza atacarea pe orice cale a aripii ostile lui Iliescu. Inca de la plecarea sa din PSD, fostul sef al SIE a lansat o serie de critici dure la adresa actualei conduceri, condamnand mai ales modul in care Iliescu a fost "lucrat" in interiorul PSD de greii partidului. Fostul senator PSD a facut referire obsedant la neregulile care au avut loc la Congresul PSD si care au dus implicit la scoaterea pe tusa a lui Iliescu. Totodata, nu este exclus ca Talpes sa-si fi oferit la Cotroceni toate serviciile in sprijinul "demascarii" legaturilor care exista intre unii membri ai PSD si omul de afaceri sirian Omar Hayssam, banuit ca ar fi fost implicat in rapirea celor trei ziaristi in Irak. De altfel, o astfel de ipoteza este sustinuta si de ultimele declaratii ale senatorului, care s-a lansat intr-un atac virulent la adresa fostilor colegi din PSD. Mai mult chiar, el a oferit o serie de informatii incendiare menite sa zdruncine din temelii fostul partid de guvernamant. Talpes a recunoscut ca a detinut informatii referitoare "la un anumit comportament in zona economica" dintre Omar Hayssam si anumite persoane din mediile complexe din lumea araba. Aceste suspiciuni, a sustinut Talpes, au fost transmise Ministerului de Interne condus la acea data de Ioan Rus, institutie care a sustinut insa banuielile nu sunt intemeiate. Un alt aspect deosebit de important tratat de Talpes in declaratiile sale a fost acela referitor la anumite prietenii pe care Omar Hayssam le-a avut sau le are cu unii membri ai PSD. Intrebat, intr-un final, daca va spune cine a avut o relatie apropiata cu controversatul om de afaceri, fostul sef al SIE a amenintat cat se poate de explicit: "Daca cei care sunt obligati sa se pronunte nu o vor face, voi spune eu!".


"I-am spus ca se poate baza pe mine!"
Senatorul Ioan Talpes a recunoscut, marti seara, intr-o emisiune transmisa de postul public de televiziune, ca, dupa ce a demisionat din PSD, a avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Talpes a incercat, in aceeasi interventie, sa convinga pe toata lumea ca a dorit doar sa-l asigure pe presedinte ca se poate baa pe el in sustinerea actiunilor statului pentru integrarea europeana. "Am vrut sa-l anunt pe seful statului - mi se pare o actiune absolut fireasca, absolut normala - despre pozitia pe care o am acum", a spus Talpes, referindu-se la intalnirea cu Basescu. Dupa care a adaugat repede ca nu a fost vorba despre o pozitie politica. Talpes a mai gasit un motiv oficial pentru a argumenta vizita si anume ca a vrut sa-l anunte pe presedinte despre demisia sa din PSD. Dar Basescu aflase deja. "Am vrut sa-i spun ca voi actiona ca un independent si ca se poate baza pe mine in ceea ce priveste sustinerea actiunilor statului, sustinerea tuturor miscarilor, tuturor actiunilor care vor genera democratie si integrare europeana ", a spus Ioan Talpes, folosind cuvinte mari. In alta ordine de idei, potrivit surselor citate de Mediafax, Talpes a discutat cu Basescu si probleme tinand de siguranta nationala, inclusiv cazuri cu implicatii politice, prezentandu-i sefului statului si consideratiile sale despre ultimele evolutii din PSD.


Demisia, ca gest de constiinta
Reamintim ca senatorul Ioan Talpes a demisionat acum trei zile din PSD, motivandu-si decizia prin "comportamentul" colegilor fata de "situatia" lui Ion Iliescu si prin felul in care s-a desfasurat votul la Congres. O zi mai tarziu, cand presa incepuse deja sa reia informatiile legate de numele lui Talpes si sirianul Omar Hayssam, senatorul a incercat sa-si mai explice o data legatura cu controversatul om de afaceri, fost membru al PSD. Talpes a explicat ca s-a intalnit doar o data cu el, dupa ce l-a exclus dintr-o delegatie in strainatate a fostului presedinte Ion Iliescu, pe baza unor suspiciuni privind "relatii cu medii complexe din lumea araba". Fostul senator PSD a mai spus ca s-a intalnit cu Hayssam atunci cand acesta a venit sa-i ceara sa fie inclus din nou in delegatia prezidentiala. "Eu nu l-am reintrodus pe lista si nu a fost in acea deplasare, care a avut loc in 2002. L-am informat pe seful statului despre acest caz, dar, ulterior, Ministerul de Interne nu a confirmat legaturile lui Hayssam cu lumea araba. Daca iti vine neconfirmarea acuzatiilor de la Ministerul de Interne, banuiala SRI nu mai are de unde sa se confirme", a spus Talpes, referitor la Hayssam. Ioan Talpes este cunoscut drept unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu. El a fost consilier prezidential in perioadele 1990-1992 si 2000-2004. De asemenea, intre anii 1992 si 1997, Talpes a fost seful Serviciului de Informatii Externe.


Nastase nu comenteaza
Fostul lider al PSD, Adrian Nastase, nu a vrut sa comenteze ieri declaratiile din ultima vreme facute de fostul sau coleg de partid, Ioan Talpes in legatura cu cazul Omar Hayssam. "Nu am nici un comentariu pe acest subiect si cred ca domnul Talpes trebuie sa ne spuna ceea ce doreste. Nu am sa comentez chestiuni de acest gen. Nu sunt purtatorul de cuvant al domnului Talpes si nici al altor domni din partid sau din afara acestuia. Daca dansii doresc sa spuna ceva pot spune", a spus Nastase, ieri, la Camera Deputatilor. Dupa care a trecut la ale lui. Si anume ca in acest moment PSD are alte prioritati, respectiv de a monitoriza activitatea Guvernului si de a trage semnale de alarma in legatura cu ceea ce considera ca nu functioneaza asa cum trebuie. "Nu are rost sa intram in toate aceste comentarii si discutii. Sigur, este o perioada de schimbari, de framantari, dar noi avem un alt obiectiv foarte important, acela de a monitoriza activitatea Guvernului. Sunt numeroase chestiuni care sa aduca o puternica nemultumire, cum ar fi recentele masuri in ceea ce priveste sistemul de incalzire, pretul la gaze, sistemul de facturare si problemele din sanatate. Cred ca in aceste domenii trebuie sa venim cu punctele noastre de vedere", a spus Nastase, ocolind din rasputeri intrebarea. Presedintele executiv al PSD a adaugat ca s-a pierdut prea mult timp cu ceea ce pentru el inseamna doar "chestiuni colaterale" si este timpul sa se revina la ceea ce este de fapt obiectivul principal al unui partid de opozitie puternic, acela de a venicu solutii alternative la actiunile Puterii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea