Social

Suedezii cumpara fumuri romanesti

O societate din Timisoara si-a vindut dreptul de a polua catre Suedia, pentru euro .

Societatea Colterm din Timisoara, care asigura furnizarea agentului termic catre populatia racordata la sistemul centralizat de incalzire, va vinde noxele produse catre Suedia. Directorul general adjunct al Colterm, Aurel Matei, a precizat ca transferul de noxe se inscrie in cadrul unui program care se va derula in conformitate cu Protocolul de la Kyoto si cu prevederile acordului incheiat anul trecut intre Guvernul Romaniei si cel al Suediei.

De fapt, este vorba despre tranzactionarea dreptului de a polua mediul. Pentru ca polueaza mai mult, suedezii vor cumpara acest drept de la societatea timisoreana , care nu a atins nivelul maxim de poluare admis.

Vinzarea noxelor aduce energie electrica

Pe baza protocolului mentionat, Colterm beneficiaza de aproape un milion de euro din vinzarea noxelor, a spus Aurel Matei. El a adaugat ca aceasta suma va permite finantarea unor investitii la Centrala Termica -Sud a Timisoarei, care, pina la sfirsitul anului, va produce si energie electrica.

Potrivit estimarilor, aceasta va fi suficienta pentru a asigura necesarul intregului oras, iar surplusul disponibil va putea fi redirectionat in sistemul energetic national sau va putea fi vindut unor consumatori eligibili, a mai explicat Matei.

Astfel, CET Sud va putea produce, pentru prima data, atit energie termica , cit si energie electrica mai ieftina decit energia produsa pina acum pe baza de carbune si pacura. Numai ca, pe linga milionul de euro obtinut in urma vinzarii noxelor catre suedezi, finalizarea investitiei mai necesita inca patru milioane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea