Social

Subsefia de la Anticoruptie, o palarie prea mare pentru Mircea Zarie

Dezbaterile Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la cele cinci propuneri ale ministrului Justitiei pentru sefiile ramase vacante la Anticoruptie s-au purtat cu sabiile pe masa, prelungindu-se pana aproape de miezul noptii de miercuri spre joi. 0 a asistat la interviurile luate candidatilor pentru PNA, unde Monica Macovei si nominalizatul sau, Mircea Zarie, pe de o parte, si membrii Sectiei Procurori, de cealalta parte, s-au razboit in toata puterea cuvantului. Stenograma tirului de intrebari la care a fost supus Zarie - care de altfel a si picat testul CSM - si pe care o redam mai jos este extrem de interesanta.

Ex-adjunct al procurorului general al Romaniei Joita Tanase, Zarie a fost primul intervievat de Sectia Procurori a CSM. Potrivit procedurilor, el ar fi trebuit sa primeasca avizul pur consultativ al membrilor Consiliului.

Propus de Macovei pentru postul de adjunct al sefului PNA, Daniel Morar, Mircea Zarie ocupa, de altfel, aceasta functie prin delegare , pentru o luna de zile, pana la numirile care urmeaza a se realiza de catre presedintele Romaniei Traian Basescu. De acesta tine exclusiv judecata cea de pe urma a acestor propuneri si a luarii sau nu in considerare a avizului consultativ al CSM.

Din capul locului, Monica Macovei a pus eticheta strict secret pe numele celor 15 candidati care, conform spuselor sale, s-ar fi prezentat intr-o prima faza la interviul de la Ministerul Justitiei. Motivatia a fost ca cei care s-au prezentat pentru posturile respective ar putea considera drept aspect negativ in profesia lor faptul ca nu se afla acum printre alesi. Pe margine, ziaristii au adus argumentul transparentei la concursurile cu liste afisate de la Barou, de la Institutul National al Magistraturii, dar si la imposibilitatea de a se verifica vreodata daca au existat, intr-adevar si alti candidati, sau daca cei cinci au fost doar scosi din palarie. Subiectul a fost insa inchis brutal de Macovei, ramanand astfel tabu.

Prima runda din intervievarea lui Zarie a inceput dupa ce ministrul l-a caracterizat pe magistrat drept procuror plin de calitati, inzestrat cu o bogata experienta in dosarele de coruptie si crima organizata . Procurorul general Ilie Botos nu s-a abatut de la tonul dat de ministru: Domnul Mircea Zarie a dat dovada de o capacitate deosebita de a realiza o eficacitate sporita la nivelul Parchetului.

Din capul locului, Liviu Dascalescu, vicepresedintele CSM, l-a intrebat insa pe Zarie ce dosare de coruptie sau crima organizata a realizat vreodata. Acesta a stat pe ganduri pret de un minut si si-a amintit de un singur flagrant. Realizat prin 90-93. Atat. Iar ca dosar de coruptie, singurul mentionat in faza de debut, a fost cel cunoscut din presa cu numele Mita la magistrati.

Apoi, Zarie a fost intrebat care au fost motivele pentru care a fost destituit, in anul 2001, din functia de adjunct al procurorului general al Romaniei, el aratand ca a fost chemat de Tanase Joita (procurorul general al Romaniei la acel moment), care i-ar fi comunicat textual: Nu mai esti. Fiecare isi doreste sa lucreze cu persoane compatibile. Un procuror general adjunct trebuie sa schimbe pareri. Joita Tanase simtea ca nu suntem compatibili, a declarat Zarie, povestind ca a doua zi dupa destituire, in 15 februarie 2001, a citit intr-un cotidian central ca Tanase ar fi spus ca luase decizia pentru a dinamiza institutia si l-a inlocuit cu un procuror mai experimentat in urmarire penala, Alexandru Tuculeanu (n.red.- azi, membru CSM). Alta intrebare pusa lui Zarie a vizat masurile imediate pe care acesta le-ar lua in calitate de adjunct la PNA. El a spus ca prima masura ar consta in evaluarea activitatii anchetatorilor, pentru a decide cine ramane si cine nu, intrucat ar fi nevoie de o mai buna organizare, inclusiv la nivelul serviciilor. La capitolul minusuri pe care le-a avut pe vremea cand a fost adjunct al procurorului general al Romaniei, Zarie a declarat ca nu a putut sa penetreze cu dispozitiile la nivelul sefilor de sectii si birouri care sunt o casta, ca exista un cerc de rezistenta si ca isi reproseaza doar faptul ca nu a sesizat acest cerc si nimic mai mult.

Relatia cu CSM-ul, Zarie a caracterizat-o drept corecta. Dascalescu i-a replicat insa taios: Nu-mi amintesc!. Vicepresedintele CSM i-a reprosat lui Zarie faptul ca in curriculum-vitae existent la mapa membrilor CSM nu sunt detaliate si deplasarile pe care le-a facut in strainatate in calitate de procuror general adjunct, perioada in care pleca foarte des din tara. Zarie a ocolit un raspuns concret, amintind doar de lipsa unei deplasari in Bulgaria. Intrebat ce rezultate a evidentiat colegilor din Parchet din aceste deplasari, Zarie a spus: Faceam un material.

Dascalescu: Care era modul de difuzare? Eu

n-am vazut nici unul. Eram procuror-inspector!?

Zarie: Dumneavoastra functionati la nivelul Curtii de Apel!

Dascalescu: Da. Si ce-i cu asta?

Intrebat de ce judecatoarea Constanta Carstea de la Curtea de Apel Timisoara il contesta in fiecare zi, Zarie a raspuns: Si daca nu eram eu, orice persoana ar fi fost o acuza, pentru ca ea considera ca merita acest post!.

Totodata, Dascalescu

l-a intrebat pe Zarie daca are ceva cu bucurestenii, dand de inteles ca, in perioada in care Zarie a fost la Parchetul instantei supreme, acestia erau numiti Mitici. Nu am nimic cu ei!, a zis Zarie, al carui domiciliu stabil este la Timisoara.

A fost momentul la care, nervos, ministrul Justitiei a intervenit: Asta nu e interviu, astea sunt acuzatii. Problemele personale rezolvati-le in afara CSM.

Dascalescu i-a replicat si el, neasteptat, Monicai Macovei: Sunt intrebari legate de toata activitatea domnului Zarie...

Macovei: N-au relevanta!

Dascalescu: Au foarte mare relevanta pentru votul pe care-l dau eu. Pe vremea aceea, dumneavoastra nu erati la Parchet. Sa punem intrebari in folosul dumneavoastra? Sa fim cuminti si linistiti? Asta e problema dumneavoastra? V-au deranjat intrebarile mele?

Macovei: Aveti o problema personala, rezolvati-o afara. Profitati, domnule Dascalescu. E fantastic!

Dascalescu: Stupoarea este a dumneavoastra. Macovei: Ma ridic si plec! Pentru istorii personale, afara!

Procurorul Cristian Deliorga de la Parchetul Tribunalului Constanta, a intervenit si el cu alte intrebari, nuantate, legate de competenta inspectiilor, ceea ce a dus la o cota mai scazuta a conflictului.

Dan Chiujdea, seful Parchetului sectorului 1 Bucuresti, a profitat de ocazie si i-a adresat lui Zarie un repros al colegilor procurori bucuresteni legat de faptul ca nu a coborat niciodata in randul lor, in 1998-2000, in perioada in care toate parchetele functionau la etajul 1 al Palatului de Justitie, in conditii dificile. Am fost la o sedinta de bilant si am intrat si in birouri, a raspuns sec Zarie.

Pe de alta parte, Chiujdea l-a intrebat daca a dat vreodata indicatii legate de vreun dosar. Zarie a evitat un raspuns clar, dar a spus ca ar fi luat, totusi, atitudine atunci cand presa avertiza tergiversarea unor dosare. In fine, la vot s-a iesit de doua ori cu numaratoarea 3-3, dupa care s-a decis ca CSM sa nu dea avizul consultativ favorabil pentru Mircea Zarie. Ceilalti patru propusi de ministrul Monica Macovei pentru functii de sefi la PNA au fost Carmen Argentina Galca pentru a doua functie de procuror general adjunct, Irinel Paun - procuror-sef al Sectiei de combatere a coruptiei, Doru Florin Tulus - procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si Romeo Balan - procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari. Din cei patru, Romeo Balan, procuror care s-a ocupat de dosarul Stanculescu-Chitac impreuna cu gen. Dan Voinea, si Carmen Galca au primit unanimitate de voturi, iar ceilalti doi, majoritate.

In ceea ce priveste candidatii pentru functia de secretar general adjunct la CSM, procurorul Robert Cazanciuc a fost respins pentru ca Macovei a avertizat ca noua lege solicita ca acesta sa aiba specializare economica (management), iar celalalt candidat, Adrian Dodita, fost consilier al presedintelui Consiliului Concurentei, a plecat inainte de a fi chemat in sala, la orele 19.30, fara a-si motiva disparitia.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea