Social

#sua #romania ucraina colaborare #white stream

SUA: Romania si Ucraina trebuie sa colaboreze, oricare ar fi decizia CIJ

SUA spera ca Romania si Ucraina isi vor consolida cooperarea energetica prin proiectul gazoductului White Stream , indiferent de rezultatul disputei de delimitare in Marea Neagra, potrivit coordonatorului politicii energetice al SUA la Marea Neagra, Matthew Bryza.

Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice si coordonator al politicii energetice SUA la Marea Caspica, efectueaza joi o scurta vizita la Bucuresti, care intervine dupa reuniunea de marti de la Budapesta, dedicata Nabucco.

Specialistul in politici energetice a subliniat, intr-un interviu pentru The Money Channel, avand in vedere ca saptamana viitoare Romania si Ucraina vor afla decizia Curtii Internationale de Justitie referitoare la delimitarea maritima din Marea Neagra, ca cele doua tari trebuie sa gaseasca o modalitate "reciproc benefica" de exploatare a hidrocarburilor din Marea Neagra, adica 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol.

"SUA nu sunt parte a acestei dispute, dar Romania este un aliat NATO si speram ca si Ucraina va fi in curand un aliat. In acest sens, speram ca prietenii nostri (Romania si Ucraina - n.r.) vor putea sa isi rezolve aceasta disputa si gaseasca o modalitate sa exploateze hidrocarburile din mare (Marea Neagra - n.r.) intr-un mod in care este reciproc benefic", a declarat Matt Brzya.

"Aici as vrea sa aduc vorba despre o alta modalitate prin care Europa Centrala si de Est isi poate diversifica resursele de gaz, anume conducta White Stream, care castiga tot mai mult teren. Speram ca acest proiect se va implini si ca va consolida cooperarea energetica intre Romania, Ucraina si Georgia, indiferent de care va fi rezultatul disputei legate de delimitarea platoului din Marea Neagra", a subliniat inaltul oficial SUA.

White Stream este o conducta care ar urma sa fie o ramificatie a conductei Baku-Tbilisi-Erzurum si care ar putea transporta gaz azer prin Georgia catre Romania, Ucraina si alte tari ale Europei Centrale. Una dintre posibilele rute vizeaza ca White Stream sa ajunga direct din Georgia la Constanta, pe sub Marea Neagra.

O alta varianta luata in calcul este ca gazoductul sa ajunga in Ucraina, langa Fedosia, si abia apoi, pe un traseu subacvatic , sa ajunga in Romania.

Exploatarea comuna, o alternativa

In ceea ce priveste colaborarea dintre Ucraina si Romania dupa decizia Curtii de Justitie de la Haga, se vorbeste tot mai des de exploatarea comuna a resurselor energetice din Marea Neagra, asa cum a sugerat si ministrul de externe Cristian Diaconescu. Si Gicu Borsi, directorul general al Agentiei Nationale de Resurse Minerale, a spus ca aceasta varianta este posibila.

"In eventualitatea in care vor exista zacaminte care se vor situa de-o parte si de alta a liniei de delimitare, adica daca exista o continuitate, va fi demarat un program de exploatare in comun a zacamantului, fiind in interesul ambelor parti", a declarat luni pentru NewsIn Gicu Borosi.

Vorbind despre reuniunea de la Budapesta si despre criza gazelor , Matthew Bryza a lansat acuzatii dure la adresa lui Vladimir Putin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea