Social

#afganistan #zacaminte #sua

SUA descopera zacaminte de minerale de 1.000 mld. dolari in Afganistan

Statele Unite au descoperit zacaminte de minerale in valoare de o mie de miliarde de dolari in Afganistan, scrie New York Times. Zacamintele sunt mai mari decat orice alte depozite descoperite pana acum, iar expertii spun ca ar putea schimba fundamental economia afgana si ar putea influenta chiar si conflictul din zona.

Depozitele, de care nu se stia pana acum, contin fier, cupru, cobalt, aur si metale rare ca litiu si sunt atat de mari incat Afganistanul ar putea deveni, datorita lor, cea mai mare Exploatare miniera din lume, spun oficialii americani.

Potrivit unui document intern al Pentagonului, Afganistanul ar putea deveni "Arabia Daudita a litiului", materie prima esentiala in fabricarea de baterii pentru laptopuri sau telefoane mobile.

Zacamintele au fost descoperite de o echipa mica de oficiali militari si oameni de stiinta din SUA, care au informat guvernul afgan si pe presedintele Hamid Karzai .

Cu toate ca, din cauza lipsei unei infrastructuri si a unei industrii miniere, punerea in functiune a unei exploatari ar putea dura mai multi ani, americanii cred ca potentialul este atat de mare incat ar putea atrage investitii majore chiar inainte ca minele sa devina profitabile. Acest lucru, scrie NYT, ar putea crea slujbe pentru afgani, ceea ce i-ar tine departe de conflictul ar mat din zona.

Depozitele de minerale sunt imprastiate pe tot teritoriul tarii, inclusiv in zonele sudice si de Est de la granita cu Pakistan, unde s-au dat cele mai intense lupte din razboiul pe care americaanii il poarta cu talibanii.

Potrivit NYT, reprezentanti ai Pentagonului au inceput deja sa ii ajute pe afgani sa puna la punct un sistem de exploatare a zacamintelor. Totodata, mai multe firme multinationale de contabilitate care au experienta in sectorul minier au fost angajate pe post de consultanti pentru Ministerul Afgan al Minelor, datele obtinute urmand sa ajunga la companii miniere internationale si alti posibili investitori straini .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea