Social

SUA: China sa discute cu Dalai Lama

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice , a cerut luni Chinei sa dialogheze cu Dalai Lama, pentru a pune capat revoltelor violente din Tibet .

Condoleezza Rice sustine ca autoritatile chineze rateaza o noua ocazie de a dialoga cu „autoritatea morala a poporului tibetan“ si spera ca se va gasi o modalitate de rezolvare a conflictului. Rice, aflata in drum spre Moscova, a precizat ca va aborda acest subiect cu ministrul chinez de Externe, Yang Jiechi.

„SUA cer de mai multi ani Chinei sa gaseasca o modalitate de a discuta cu Dalai Lama. Cerem ferm tuturor partilor sa nu recurga la violenta“, a mai spus Rice.

Rusia, in schimb, a apreciat drept inadmisibila „politizarea“ violentelor din Tibet si considera ca decizia unui dialog cu Dalai Lama tine de „chestiunile interne“ ale Chinei. Rusia sustine ca Tibetul e parte integranta a Chinei, iar normalizarea relatiei cu Dalai Lama este o problema interna.

Sute de persoane au fost ucise in violentele din Tibet in ultimele zile, afirma, intr-un comunicat, Parlamentul tibetan in exil la Dharmasala (nordul Indiei). Bilantul e mult mai ridicat decat cel furnizat de autoritatile chineze, care vorbesc despre 13 morti .

Statele Unite, care tocmai au scos China de pe lista „neagra“ a tarilor ce incalca flagrant drepturile omului, sunt puse intr-o situatie delicata dupa reprimarea violenta a manifestatiilor din Tibet, soldata cu sute de morti. Represiunea din Tibet „este foarte stanjenitoare pentru Bush, la doar cateva zile dupa decizia Departamentului de Stat de a scoate China de pe lista tarilor care incalca cel mai flagrant drepturile omului“, spune T. Kumar, directorul Amnesty International pentru Asia-Pacific.

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea