Social

#sua #terorism

SUA au in vizor un milion de teroristi

Zilnic, sute de persoane primesc de la oficialii americani eticheta de „potentiale pericole".

Lista suspectilor de terorism, intocmita de autoritatile de peste Ocean, a ajuns la un milion de nume, potrivit Asociatiei pentru libertati civile (ACLU) din SUA.

Raportul organizatiei se bazeaza pe documente ale Departamentului american de Justitie, care detaliaza activitatea Centrului de supraveghere a terorismului (Terrorist Screening Centre), organism afiliat FBI.

Luand in considerare faptul ca in aprilie 2007 lista continea peste 700 de mii de nume, alte 20 de mii fiind adaugate lunar, ACLU a ajuns la concluzia ca in prezent numele a un milion de persoane figureaza in acest document.

"Lista dezvaluie perfect problema generata de abordarea administratiei fata de terorism: este nedreapta, imposibil de controlat, gestionata incompetent, o pierdere de energie si un obstacol in viata multor persoane", a spus Barry Steinhardt de la ACLU.

razboi care au fost decorati, sau al unor persoane de notorietate .

Printre acestea se numara senatorul Ted Kennedy care a ajuns pe lista din cauza ca un terorist al IRA poarta acelasi nume, sau Jim Robinson, fost sef al diviziei de criminalistica din cadrul Departamentului de Justitie.

Numele lui Nelson Mandela, laureat al premiului Nobel pentru Pace si fost persedinte sud-african a fost recent indepartat de pe aceasta lista, in urma unei decizii a Congresului.

Lista de supraveghere, secreta


Guvernul american considera aceasta lista, creata dupa atentatele de la 11 septembrie, unul dintre "cele mai eficiente instrumente in lupta impotriva terorismului ". La ea nu are acces publicul, ci doar autoritatile americane.

De exemplu, atunci cand o persoana solicita viza pentru SUA, personalul Departamentului de Stat verifica lista si respinge cererile celor suspectati ca au legatura cu terorismul. Lista poate fi consultata si de vamesi, si partial de unii angajati ai liniilor aeriene. Acestia pot interzice accesul unor persoane la bordul avionului.

In anumite state americane politia poate verifica lista atunci cand trage pe drepta un sofer care conduce cu prea mare viteza.

Erori celebre

Nu o data autoritatile americane au dat dovada de exces de zel, hartiund de-a dreptul oameni nevinovati. Este binecunoscut cazul lui Akif Rahman, cetatean american , care a fost retinut la granita dintre Canada si SUA de cel putin sapte ori.

El a povestit ca a fost legat cu catuse de un scaun si lovit de unul dintre agentii de la granita. Multe persoane de origine araba, dar nu numai, s-au plans de tratament discriminatoriu, uneori umilitor, (perchezitii corporale, confiscarea bunurilor personale) la punctele de intrare in SUA.

De altfel, atat Human Rights Watch , ACLU, dar si alte organizatii pentru apararea drepturilor omului, pun la dispozitie "plangeri" online pe care "victimele" sistemului american le pot completa.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea