Social

#economii romani #cheltuieli romani #economii

STUDIU Pe ce se "duc" economiile romanilor. Tu faci la fel?

Aproape o treime dintre romanii care economisesc (29%) o fac pentru copii, peste media europeana, de 25%, insa sub cea mondiala (34%), preocuparile financiare pentru viitor provenind mai degraba din traditie, potrivit unui studiu Erste.

 

In timp ce parintii pun bani deoparte pentru ei, tinerii cu varste de 14-25 de ani din Romania cheltuiesc, in medie, 33 de euro lunar pe haine, incaltaminte si alte accesorii asociate, cu mult peste media celorlalte tari din estul si centrul Europei, fiind intrecuti doar de austrieci, care cheltuiesc 57 de euro. Cehii si slovacii aloca 21 euro, ungurii - 17 euro, croatii - 22 euro, iar sarbii - 18 euro.

Romania are, cu exceptia Austriei, cei multi tineri din grupa de varsta 17-19 ani care detin un telefon de tip smartphone.

Atunci cand sunt intrebati de unde provin banii, tinerii romanii au cea mai mica rata de raspuns la categoria "joburi part-time sau full time", de 76%, pe cand cehii au o rata de 99%, austriecii de 98%, slovacii si croatii de 97%, iar ungurii de 82%.

"Economisirea copiilor reprezinta 40-41 de euro pe luna, mult sub Austria, unde se economiseste de cinci ori mai mult, iar la cehi sau alte tari mai apropiate se situeaza la circa 60 de euro pe luna. Cand intrebam care este sursa veniturilor, multi copii (pana in 18 ani - n.r.) spun ca ii ajuta parintii, insa in alte tari copiii intra deja in joburi part-time si invata sa se adapteze unei vieti sociale", a afirmat Dana Demetrian, vicepresedinte Retail si Private Banking BCR.

Ea a aratat ca, potrivit profilului clientului care economiseste, acesta nu are venituri foarte mari, ci undeva la 2.500-3.000 de lei sau chiar mai putin, considerand ca orice suma pusa deoparte este importanta pentru ca se formeaza o disciplina financiara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea