Social

#concedii #romani #bani #europa #studiu

STUDIU: Cati bani aloca romanii pentru concedii, comparativ cu locuitorii altor tari din Europa

Un studiu realizat de Barometrului de vara Ferratum Group™ 2019 ce a analizat comportamentul persoanelor din 17 tari din Europa, in ceea ce priveste cheltuielile in timpul verii. Datele includ detalii despre activitatile estivale, despre shoppingul online vs. cel traditional, dar si informatii despre comportamentul de cumparare din diferite tari.

Rezultatele din acest an arata ca 28% dintre respondenti vor cheltui mai multi bani in timpul sezonului cald, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce 39% au indicat ca vor cheltui la fel ca vara trecuta.

Rezultate surprinzatoare privind cumparaturile din diferite tari

Unele tari si-au schimbat in mod dramatic obiceiul de cumparare comparativ cu anii precedenti. De exemplu, Norvegia - liderul anilor precedenti in privinta sumelor alocate concediului (din venitul lunar al gospodariei) - a ajuns de la un procent de 68% la doar 36% in 2019, ocupand acum locul 10 in clasamentul celor 17 tari analizate.

De asemenea, Romania a coborat sase pozitii, de pe 6 pana pe ultimul loc in acest clasament, privind cheltuielile din timpul verii. Daca in 2018, respondentii romani erau dispusi sa cheltuiasca in proportie de 58% din venitul disponibil al gospodariei in 2018, acest procent a scazut la doar 12% in 2019.

Rezultatele arata ca cei ce sunt dispusi sa cheltuie cel mai mult din salariul lunar in timpul vacantei de vara sunt locuitorii din Mexic (66%), Bulgaria (56%) Spania (51%) si Letonia (43%). Tarile in care participantii vor aloca cel mai putin din salariul lunar pe timpul verii sunt Finlanda (28%) si Danemarca (26%), urmate de Brazilia (13%) si Romania (12%).

Platile cash continua sa piarda teren in 2019

85% dintre respondenti din Suedia, Danemarca si Norvegia ar alege cardul in loc de numerar, potrivit rezultatelor sondajului. Cu toate acestea, trendul nu se limiteaza doar la Scandinavia, peste 60% dintre participantii la sondaj afirmand faptul ca prefera sa plateasca cu cardul vara aceasta (spre deosebire de ~50% in 2018).

Serviciile bancare online au inregistrat, de asemenea, o crestere: peste 80% dintre respondentii din Suedia, Olanda, Canada, Marea Britanie, Polonia si Brazilia au declarat ca le vor utiliza in aceasta perioada. Sondajul arata ca din ce in ce mai multe piete urmeaza calea digitala in ceea ce priveste sectorul bancar.

Cumparaturile online vs. cumparaturile offline

Peste 35% dintre respondentii din Marea Britanie, Spania si tarile de Jos au declarat ca vor achizitiona online produse si servicii in aceasta vara, in timp ce Letonia si Finlanda vor continua sa aleaga cumparaturile traditionale.

Trendul privind calatoriile

Calatoriile interne reprezinta principala activitate pentru care respondentii sunt dispusi sa aloce cat mai mult din bugetul lor in aceasta vara, asa cum s-a intamplat si in 2018, in timp ce calatoriile in strainatate ocupa doar pozitia a opta pe lista de cheltuieli. Cei care planuiesc sa aloce cea mai mare parte a bugetului de vara pentru calatorii sunt locuitorii din Germania (65%), urmati indeaproape de Danemarca (61%) si de Olanda (57%).

Respondentii din Canada (54%) sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult de 100 € pe noapte pentru cazare, iar participantii din Germania (73%), Bulgaria (45%) si Romania (37%) sunt mai deschisi la optiuni precum Airbnb pentru rezervari.

Topul cheltuielilor in 2019

Respondentii din toate cele 17 tari ar cheltui cei mai multi bani pentru urmatoarele trei activitati: calatorii in tara (15% din bugetul lor), activitati recreationale singur / sau in familie (12%) si activitati de vara, cum ar fi plaja, petreceri si mese la restaurante (12%).

Respondentii din Marea Britanie au fost singurii participanti ai acestui studiu care vor aloca cea mai mare parte din buget achizitiei de obiecte vestimentare, in timp ce Norvegia si Danemarca sunt singurele doua tari care vor cheltui cel mai mult pentru calatoriile in strainatate.

Romanii isi mentin preferintele de anul trecut, in proportie asemanatoare, fiind dispusi sa cheltuiasca aproximativ 48% din bugetul lor pe calatoriile in tara, redecorarea casei si activitatile recreationale. in timp ce in 2018, acestia alocau 9% evenimentelor sociale (nunti, botezuri, etc), anul acesta isi vor indrepta bugetul catre activitati sociale (plaja).

 

Sondajul a fost efectuat de Ferratum Group in 17 tari din Europa, pe un esantion de peste 22.000 de gospodarii. Respondentii au avut varste cuprinse intre 18 si 61 de ani, iar 53% au fost femei. Venitul mediu disponibil al gospodariilor care au participat a fost de €827- € 3934. Marimea medie a gospodariilor este de 2.9 persoane.

In plus fata de factorii demografici, respondentii au fost intrebati despre venitul lunar disponibil, cat de mult cheltuiesc in perioada verii, pe ce activitati cheltuiesc banii si daca vor folosi serviciile AirBnb pentru cazare sau vor utiliza mobile banking-ul in timpul calatoriilor in strainatate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea