Social

#studiu #lapte

Studiu. Alimentul care te poate imbatrani cu pana la 5 ani. Explicatia oamenilor de stiinta

Aceste aliment poate incetini modificarea structurii ADN-ului si implicit imbatranirea. Este vorba despre laptele degresat , potrivit unui studiu citat de Daily Mail.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de aproximativ 6.000 de persoane. Oamenii de stiinta de la Brigham Young University, Utah, au analizat genele participantilor la studiu si i-au intrebat despre dietele lor si ce tip de lapte consuma.

Ce spune studiul

Expertii au descoperit ca cei care consumau lapte cu un continut mai mare de grasimi, aveau genele ADN-ului afectate si imbatranirea grabita cu peste patru ani. Acestia sugereaza ca cei care beau lapte care contine 0,3% grasimi, pot ramane tineri mai mult timp decat cei care prefera laptele cu 3,6%.

Cercetatorii considera ca grasimea saturata din lapte pune presiune pe celule, daunandu-le si contribuind la moartea tesuturilor din corp. Doar ca ei nu si-au putut dovedi constatarile pentru ca s-au uitat doar la efecte, nu si la cauze.

“A fost surprinzator cat de mare a fost diferenta. Daca veti bea lapte cu continut ridicat de grasimi, ar trebui sa fiti constienti ca acest lucru are legatura cu unele consecinte semnificative,” a spus coordonatorul studiului, profesorul Larry Tucker.

Laptele gras scurteaza telomerii

Cercetatorii au analizat lungimea telomerilor, care sunt structuri minuscule aflate la capetele fiecaruia dintre cromozomii nostri, care poarta ADN.

Acestea actioneaza la fel ca  bucatile de plastic de la capetele sireturilor, impiedicand cromozomii sa se rupa.

Pe masura ce imbatranim, acesti telomeri devin mai scurti, ADN-ul nostru devine instabil si capacitatea sa de a produce tesuturi tinere sanatoase se diminueaza.

Desi varsta este factorul cheie care influenteaza lungimea telomerilor, se pot scurta si deteriora si din cauza stilului de viata adoptat.

De exemplu, un fumator ar avea telomeri mai scurti decat un nefumator, deoarece toxinele din tigari provoaca daune celulelor.

Studiul a relevat faptul ca pentru fiecare crestere de 1% a grasimii consumate din lapte (consumul de 2% fata de 1% lapte), telomerii au fost mai scurti cu 69 de perechi de baza la adultii studiati, ceea ce s-a tradus in mai mult de 4 ani in imbatranirea biologica suplimentara.

Atunci cand Tucker a analizat extremele consumatorilor de lapte, adultii care au consumat lapte integral aveau telomeri care erau cu 145 de perechi de baza mai mici decat consumatorii de lapte fara grasimi.

“Se pare ca asocierea grasimilor din lapte si imbatranirea celulara identificata in aceasta investigatie are, probabil, legatura cu inflamatia crescuta si stresul oxidativ cauzate de consumul crescut de grasimi saturate,” au precizat autorii studiului.

In plus, cercetarile au descoperit ca persoanele care nu beau deloc lapte traiau mai mult decat cei care consumau lapte cu continut scazut de grasimi.

"Nu este un lucru rau sa bei lapte. Trebuie sa fiti atenti ce tip de lapte beti," a spus Tucker.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea