Social

Studentii romani stau la coada pentru a pleca la munca in SUA

Peste 400 de studenti romani stau la coada, in fiecare zi de vineri, la Ambasada SUA din Bucuresti, pentru obtinerea vizei de munca prin programul Work &Travel, astfel ca, pana la sfarsitul lunii iunie, peste 5.500 de studenti vor putea lucra legal, pe durata verii, peste Ocean.

Cozile la Ambasada SUA din Bucuresti se formeaza vinerea, deoarece aceasta este singura zi in care au loc interviurile pentru obtinerea vizei.

"Noi trimitem la ambasada listele de candidati, cu actele si recomandarile necesare, si primim formularele de vize si listele cu orele la care fiecare student este programat pentru interviu. Perioada de aplicare este 4 aprilie-27 iunie, insa, conform procedurii, formularele au venit in luna mai, astfel ca, in aceste conditii, cei 2.000 de studenti de la noi si alti aproape 4.000 care au aplicat prin alte firme au avut la dispozitie doua luni pentru a finaliza procedurile la ambasada.

Programul este bine organizat, nu ramane nimeni fara interviu, dar, pentru siguranta, studentii prefera sa mearga la ambasada inainte de ora stabilita, de aceea se fac cozi", a precizat, pentru NewsIn, Mihai Paun, directorul executiv al American Experience - una dintre firmele de intermediere prin care studentii romani pot lucra, vara, in Statele Unite.

Potrivit rapoartelor American Experience, aproximativ opt la suta dintre studentii care aplica pentru viza sunt respinsi din cauza situatiei scolare proaste sau pentru ca nu au respectat termenul limita de intoarcere in tara, stabilit intr-o viza pentru SUA primita anterior.

Pentru a aplica sa obtina viza, studentii trebui sa completeze un formular special, pe care il primesc dupa ce au fost admisi in program si si-au gasit un loc de munca. Dosarul pentru ambasada contine, intre altele, carnetul de note vizat la zi cu notele trecute si semnate si situatia scolara in plic sigilat si cu parafa universitatii. Taxa consulara care se plateste pentru obtinerea vizei este de 131 de dolari.

Pentru a pleca la munca in Statele Unite, studentul trebuie sa scoata din buzunar intre 590 si 990 dolari, in functie de pachetele de servicii oferite de firmele de intermediere. Pentru 590 dolari, studentilor li se ofera drept temporar de munca, asigurare medicala , asistenta pentru obtinerea vizelor, asistenta pe toata perioada programului.

Pachetele cu extraoptiuni includ loc de cazare, asistenta pentru cazare si joburi in destinatii speciale (crupier in cazinouri din Las Vegas, salvamar in Hawaii, ingrijitori de parc in Yellowstone, chelneri in California). Pachetul care include jobul in Hawaii il costa pe student 990 dolari.

Salariile pe care studentii romani le pot obtine muncind, in vacanta, prin programul Work & Travel, in Statele Unite, este intre 7 si 12 dolari pe luna, exact ca orice omolog american sau din alte tari.

Joburile sunt sezoniere, in timpul vacantei scolare, pe o durata de trei luni. Un student poate avea, simultan, mai multe joburi si este platit cu 50 la suta mai mult pentru fiecare ora suplimentara muncita.

Programul Work & Travel a fost infiintat acum 40 de ani de Departamentul de Stat al Statele Unite. Anul trecut, la program au participat 100.000 de studenti, dintre care 6.000 din Romania.



Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea