Social

Stresul parintilor imbolnaveste copiii

Adultii cu vieti agitate risca sa-i faca pe cei mici vulnerabili in fata bolilor

Starea de stres suportata de parinti de-a lungul zilei ii poate afecta si pe copii, deoarece acestia devin mult mai sensibili in fata bolilor, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Rochester, preluat de BBC News. Specialistii nu stiu inca daca sistemul imunitar al celor mici isi revine dupa ce perioada de anxietate a parintilor trece sau ramâne afectat.

in prezent, se cunoaste faptul ca stresul poate provoca schimbari ale sistemului imunitar, facând ca organismul sa fie predispus la infectii si alte boli. Cu toate acestea, noul studiu publicat intr-o revista medicala, Brain, Behavi­our and Immunity, este primul care aduce dovezi pentru a demonstra teoria potrivit careia stresul poate fi transmis de la parinti la copii.

Cercetatorii aflati sub coordonarea dr. Mary Casera au monitorizat activitatea zilnica a parintilor a 169 de copii.
Analiza s-a desfasurat de-a lungul a trei ani, timp in care parintii au notat fiecare problema de sanatate inregistrata de copii.

inainte de inceperea cercetarii, s-a evaluat si starea de sanatate mentala a parintilor. Numarul total de afectiuni suferite de micuti s-a dovedit a fi cu mult mai mare in cazul copiilor ai caror parinti prezentau un stres emotional crescut. in plus, s-au masurat si celulele imunitare existente in sângele micutilor, observându-se ca cei cu parinti mai stresati aveau un nivel mai mare de astfel de celule.

Organismul copiilor, suficient de rezistent?

"Este nevoie de studii pe termen lung pentru a se masura atât impactul imediat al stresului asupra copiilor, cât si felul in care micutii reusesc sa isi revina in perioadele in care anxietatea parintilor este redusa", a explicat dr. David Jessop, specialist in problemele pe care stresul le cauzeaza starii de sanatate, in cadrul Universitatii Bristol.

Potrivit acestuia, este gresit ca parintii sa generalizeze rezultatele studiului, devenind astfel si mai stresati ca de obicei. "Adevarata intrebare pe care aceasta descoperire o impune este daca, in momentul in care se remediaza elementele care duc la aparitia stresului, sistemul imunitar al copilului revine la normal sau este afectat pentru intreaga viata. Cu toate acestea, consider ca organismul micutilor este suficient de rezistent pentru a trece peste starea de stres", a conchis dr. Jessop.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea