Social

Stresul alergiilor bate la usa

Daca venirea primaverii este, in general, o bucurie, nu acelasi lucru se poate spune si despre alergici. Se pare ca, dintre toate formele, alergia la polen este cea mai raspandita si provoaca cele mai multe neplaceri.

In general, o reactie alergica este un raspuns exagerat al organismului la orice stimuli considerati a fi un soi de „intrusi" (alergeni). In contact cu acestia, organismul raspunde prin eliberarea in sange a unor substante care provoaca simptomele proprii alergiilor.

Cand alergenii sunt prezenti in aer, cele mai frecvente simptome care apar sunt: rinoconjunctivita (polinoza), secretii apoase si mancarimi ale nasului, gatului si ochilor, congestie nazala si inflamatii ale cailor aeriene, lacrimare abundenta si tuse.

Astfel de reactii se pot combina si cu eruptii cutanate generalizate sau cu crize de astm. Rinita alergica este cea mai comuna forma a alergiilor sezoniere. Tutunul si poluarea marilor orase cresc, de asemenea, sensibilitatea.

Alergiile la polen apar frecvent primavara, cand polenul plantelor inflorite este imprastiat de vant pe distante foarte mari. Potrivit studiilor, aproximativ 10-12% din populatie este alergica la diverse tipuri de polen. Dr. Adriana Paunescu, medic la sectia de alergologie a Spitalului „N. Malaxa" din Bucuresti, ne-a explicat care sunt cele mai frecvente specii de plante al caror polen provoaca neplaceri, perioadele de maxima concentratie, precum si masurile de prevenire si tratament in astfel de cazuri.

Printre masurile generale de prevenire pentru cei sensibili, cea mai importanta este expunerea cat mai redusa la alergenii de acest fel. Insa, dupa cum constata dr. Paunescu, „a te proteja de polenuri este cam utopic. Nu poti sta intr-un glob de cristal , nu poti circula numai cu masina, cu geamurile inchise, nu poti purta in permanenta ochelari".

Alte recomandari pentru cei sensibili: sa se curete cat mai repede - dupa ce ajung acasa - pe haine, pe maini, pe fata si pe par, pentru a reduce expunerea la alergeni. Sa deschida geamul doar pe inserat, cand concentratia polenului este mai mica. Dupa zilele ploioase, concentratia de polenuri este mai mica, iar in zilele insorite, si mai ales daca adie vantul, concentratia creste.

Dr. Adriana Paunescu reaminteste ca, desi in tarile occidentale exista buletine de prognoza, inclusiv pe internet, privind concentratiile si soiurile de polenuri care vor predomina, precum si zonele unde acestea se vor regasi, in Romania nu exista astfel de masuratori. "Dupa stiinta mea, la noi nu se ocupa nimeni de concentratia si circulatia polenurilor in Romania."

Desensibilizarea nu se face in sezon

In prezent, pe teritoriul Romaniei debuteaza sezonul de graminee. Cand se termina acesta (pe la mijlocul lunii iulie), incepe sezonul de polen de ierburi (Artemisia si Ambrozia, pelinarita), care le dau neplaceri alergicilor catre sfarsitul verii. Sezonul a inceput cu polenurile de arbori timpurii, de genul mesteacanului, plopului, salciei. Perioada problematica ia sfarsit cam pe la finele lunii august - inceputul lunii septembrie.

Ca principiu terapeutic, in debutul fiecarui sezon, se incepe tratamentul recomandat de medic. Este bine sa se faca o evaluare (testare) si in extrasezon, pentru desensibilizare. Acest tratament este ca o vaccinare si se realizeaza atat prin testare cutanata, cat si prin corelatia cu simptomatologia, se face imunoterapie specifica la alergenele la care este sensibil pacientul.

Acesta se realizeaza cu cel putin 4-6 luni inainte de debutul sezonului. Este insa contraindicata celor cu tulburari de imunitate, cu hipertensiune arteriala sau cu angina pectorala. In sezon, se apeleaza la medicatie simptomatica pentru rinita si eventual o evaluare pentru astm – aproximativ 40% din cei care au rinita alergica prezinta in decursul vietii un risc de a dezvolta astm, sustine medicul.

Tratamentul se stabileste, de obicei, in functie de simptomatologia din sezonul precedent. Medicatia cuprinde antihistaminice – care sa controleze pruritul („mancarimile") nazal si rinoreea abundenta (nas care curge), corticosteroizii nazali – care controleaza inflamatia si calmeaza si pruritul.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea