Social

Stoica imparte PNL in trei

Proiectul Stoica a tulburat inca o data apele in PNL, impartindu-i pe liberali in trei: cei care sint de acord, cei care nu doresc fuziunea cu PD si cei care vor sa fuzioneze, dar sa-si pastreze doctrina liberala.
Sustinatorii proiectului Stoica sint putini. Cel mai marcant pare sa fie Mona Musca, unul dintre putinii lideri liberali care au participat la dezbaterea organizata luni de Stoica. Aceasta a declarat ca PNL si PD au datoria morala de a fuziona. De altfel, Musca ne-a declarat ca ea propune o versiune indulcita fata de proiectul Stoica: fuziune sub denumirea Partidul Alianta D.A., conducere paritara, iar clarificarile doctrinare abia dupa fuziune.

Daca Valeriu Stoica nu va avea imediat cistig de cauza, acestia ar putea constitui o platforma populara in PNL, pe care sa o conduca din umbra. Exista posibilitatea ca in jurul sau sa stringa pe unii dintre liberalii cunoscuti ca fiind oamenii lui Patriciu, cum ar fi Ioan Ghise, Crin Antonescu si Norica Nicolai, pe unii dintre cei care nu au primit portofolii - Varujan Vosganian - sau au ramas pe dinafara Parlamentului Radu F. Alexandru . Unii dintre acestia s-au pronuntat deja.Varujan Vosganian este si el de accord, desi ar prefera un partid cu mai multe curente, nu o structura federativa, cum propune Stoica. Un alt partizan al ideii este Crin Antonescu. Acesta a si declarat ca proiectul Stoica este viabil, dar si-a exprimat scepticismul ca se va realiza. La rindul sau, deputatul Ioan Ghise, fost primar al Brasovului, sustine ca cei care nu vor unire sint cei care se tem si se indoiesc de valoarea lor. Printre partizanii variantei Stoica se mai numara Radu Stroe, care sustine ca se poate convoca o delegatie permanenta extraordinara, care sa discute convocarea unui Congres Extraordinar.
Categoric contra

Unii liberali s-au pronuntat categoric contra, de la inceput. Unul dintre ei este vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu. El sustine ca nu se poate convoca un congres extraordinar pe tema propusa de Stoica, intrucit statutul nu permite. In februarie 2005, Congresul PNL s-a pronuntat pe aceasta tema, a explicat Rusanu. Viceliderul liberal ne-a precizat ca aceasta va fi si pozitia sa in Comitetul Executiv, daca vor exista discutii pe aceasta tema. El nu este de acord cu proiectul lui Stoica, iar in ceea ce priveste fuziunea cu PD, asteapta decizia democratilor. Relu Fenechiu (presedinte PNL Iasi) spune ca fostul presedinte liberal doreste puterea in partid. Cu siguranta mai exista 10 liberali care si-ar dori sa devina lideri de opinie, cum vrea sa redevina Valeriu Stoica. In februarie, tezele sale au intrunit 1% din sufragii. Pentru astfel de probleme exista foruri oficiale ale partidului, unde se poate discuta, in nici un caz insa la un sprit la un hotel de lux, sustine el. La aceasta idee subscrie si Cristian Busoi, secretar executiv pe probleme externe: Crearea unui pol popular nu este acum de actualitate. PNL este in acest moment membru al Partidului Liberal European si este apreciat. Valeriu Stoica vrea sa revina in prim-planul PNL. Radu Campeanu spune si el nu proiectului Stoica. Este o solutie pentru a-si satisface interesele de putere. Spun nu si fuziunii cu PD, precizeaza acesta. Si ministrul Cristian David este de parere ca ideea unui pol nu are sens. El crede ca PNL si PD sint destul de mature pentru a colabora pe o formula de alianta, in loc sa puna la un loc merele si perele in acelasi cos. Pastrarea identitatii poate raspunde mai adecvat si mai fidel unor segmente mai largi ale populatiei, apreciaza ministrul.
Fuziune sub steag liberal

Foarte multi fruntasi ai PNL vor fuziune cu PD, dar sub steag liberal. Cel dintii sustinator al ei este chiar presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. Ideea sa are insa si alti adepti. Adrian Cioroianu, membru BPC, spune: Nu pentru proiectul Stoica, da pentru fuziunea cu PD, dar eu am venit in partid pentru liberalism. La fel argumenteaza ministrul Bogdan Olteanu, care considera ca PNL nu se regaseste doctrinar in PPE. Si Mircea Cosea vorbeste in aceiasi termeni: Nu pentru Stoica, agreez fuziunea cu PD, dar sub egida Partidului Liberal European. Vicepresedintele Puiu Hasotti nu agreeaza un congres extraordinar, cum a cerut Stoica. El este de acord cu fuziunea cu PD, dar fara a se pierde identitatea PNL. Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a apreciat si el ca unica solutie in cazul unei fuziuni a PNL cu PD este pastrarea doctrinei liberale. Pe baza discursului liberal am obtinut increderea cetatenilor, motiveaza el. Nicolae Vlad Popa a afirmat ca nu este adeptul migratiei de ordin doctrinar.
Conducerea respinge

Comitetul Executiv (CEx) al PNL a decis ieri seara sa respinga propunerile lansate public de Valeriu Stoica de a se convoca un Congres Extraordinar unde sa se aprobe fuziunea cu PD si trecerea la curentul popular. Desi aceasta decizie a fost agreata de toti cei 20 de participanti la sedinta de ieri seara, se pare ca ea a fost gindita anterior reuniunii de catre conducerea la virf a partidului. In mapele participantilor la reuniune se afla de la inceput un proiect de hotarire in acest sens, venit de la secretariatul general al PNL. S-a decis de asemenea ca in cazul in care forul suprem al PD se va pronunta pentru fuziune, sa demareze discutiile bilaterale pe acest subiect. Si problema anticipatelor a fost dezbatuta, fara sa se emita insa un document oficial. In general s-a mers pe varianta deja clasica la PNL: problemele integarii au prioritate. A existat si o pozitie a vicepresedintelui Puiu Hasotti, care a propus ca anticipatele sa fie luate in calcul cu conditia mentinerii raportului initial dintre PNL si PD pe listele electorale si a excluderii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea