Social

#viata eco #deseuri #reciclare

Stil de viata eco-responsabil – reciclarea si limitarea deseurilor

Din ce in ce mai multe persoane vor sa adopte un stil de viata prietenos cu mediul, insa acest lucru poate fi destul de complicat. Acest mod de viata presupune sa consumi mai putin, intr-un mod mai responsabil, sa produci mai putine deseuri si, in acelasi timp, sa reciclezi. Iata ce masuri poti adopta pentru a avea un stil de viata cat mai prietenos cu mediul si totodata mai sanatos.

Reciclarea deseurilor si a obiectelor pe care nu le mai folosim

Reciclarea sistematica ajuta la conservarea resurselor si la reducerea poluarii asupra mediului. Exista insa reguli despre cum reciclam corect deseurile si obiectele pe care nu le mai folosim. Unele materiale nu pot fi reciclate, in timp ce altele pot fi refolosite pentru a produce obiecte noi. Printre cele mai folosite obiecte cotidiene se numara cele din plastic, sticla, hartie, diverse metale etc.

Plasticul

Acesta este unul dintre materialele care reprezinta o provocare pentru cei care se ocupa de reciclare. Este fabricat din petrol, din resurse nereciclabile, si polueaza foarte mult mediul inconjurator, pentru ca are nevoie de o perioada foarte lunga (de la un secol pana la o mie de ani) sa se descompuna in natura. Acest fapt are consecinte asupra florei si faunei. Desi nu poate fi reciclat la infinit, poate fi refolosit de mai multe ori. Pot fi reciclate pungile si ambalajele din plastic, de exemplu, cele in care sunt puse reviste, cu care sunt legate dozele din aluminiu, in care sunt impachetate legume, fructe, paine, carne, iaurt, biscuiti, cosmetice.

Sticla

Sticla este considerata cel mai rezistent material poluant, insa, prin topire, ea poate fi reciclata la infinit. Costurile pentru reciclarea sticlei sunt mai mici decat cele pentru producerea ei, iar cea incolora este mai valoroasa, pentru ca pigmentii nu pot fi inlaturati in timpul topirii. Daca vrei sa reciclezi sticla, trebuie sa stii ca este de preferat sa o clatesti inainte de a o depune la punctele de colectare speciale.

Hartia si cartonul

Hartia se descompune destul de rapid si nu polueaza atat de mult precum plasticul, dar pentru producerea ei se consuma extrem de multa apa si sunt taiati copaci. Poti recicla aproape orice fel de hartii si cartoane, cu conditia sa nu fie murdare de mancare sau grasimi (de exemplu, ambalajele de la pizza). Nu poate fi reciclata hartia plastifiata, inclusiv coperte de reviste glossy, sau cerata. De asemenea, cutiile de lapte si sucuri se recicleaza separat.

Aluminiul si alte metale

Aluminiul are numeroase utilizari si este foarte ușor de reciclat. Spre deosebire de plastic, de exemplu, aluminiul poate fi reciclat la infinit. Procesul de reciclare este mult mai ieftin in termeni de resurse decat fabricarea sa de la zero. Poti recicla orice doza de aluminiu si nu este necesar sa o clatesti in prealabil.

Otelul folosit pentru ambalaje, de exemplu, cutii de conserve, poate fi reciclat si refolosit la infinit, cu conditia sa nu fie ruginit.

Aparate electronice, electrocasnice si menajere

Aceste tipuri de deseuri se returneaza de obicei distribuitorilor – unii se ocupa de reciclarea lor – sau se duc la puncte de colectare special amenajate. De asemenea, exista firme care se ocupa de preluarea si reciclarea lor.

Reducerea deseurilor produse

Adoptarea unui stil de viata eco-responsabil poate incepe prin schimbarea obiceiurilor cotidiene, respectiv prin reducerea deseurilor produse in casa.

Poti incepe printr-o sortare a lucrurilor pe care nu le mai folosesti, pe categorii, respectiv cele care trebuie sa fie aruncate, cele care pot fi donate si cele pe care le poti vinde. Inainte de a arunca lucrurile stricate, vezi daca acestea nu pot fi reparate, pentru a fi refolosite. Acest proces de triere te poate ajuta sa iti simplifici viata, sa castigi timp, bani si energie.

Multe dintre produsele folosite la curatenie pe care le cumperi sunt toxice pentru propria sanatate si pentru mediu. Poti incerca sa elimini toate aceste substante toxice daca alegi sa iti faci singura produsele pentru casa. Alege ingrediente naturale, cunoscute pentru proprietatile de curatare si dezinfectare, precum sare, bicarbonat de sodiu, otet, zeama de lamaie si diverse uleiuri esentiale. Nu numai ca aceste produse sunt mai sanatoase, dar te vor ajuta si sa economisesti sume importante de bani.

Bucataria este, probabil, locul unde se aduna cele mai multe deseuri, alimentare, dar si plastice. Daca stai la casa, o buna metoda de a scapa de o parte din deseurile alimentare este fabricarea propriului compost, util pentru fertilizarea solului din gradina de legume. Poti include in compost flori, coji si resturi de legume si fructe, coji de oua, paine, zat de cafea, frunze, iarba, fan, orez etc. Atunci cand mergi la cumparaturi, inlocuieste pungile din plastic cu saculeti refolosibili, de exemplu, din panza. Alege mai ales produse neambalate, neprocesate, care sa produca o cantitate mai mica de deseuri.

Baia este o alta incapere din casa unde sunt produse destul de multe deseuri. Poti incepe prin a-ti fabrica propriile produse de infrumusetare si ingrijire, precum pasta de dinti, deodorant, demachiant, masti pentru fata. Vei gasi pe internet numeroase retete pentru fabricarea in casa a acestor produse. Iar daca ti se pare un lucru complicat, poti opta pentru achizitionarea unor produse bio, organice, fabricate din materiale sau comercializate in ambalaje care pot fi reciclate. De exemplu, poti opta pentru periute de dinti din lemn, in locul celor din plastic, pentru betisoare igienice din bambus sau dischete demachiante refolosibile.

In ceea ce privește biroul, vei genera mult mai putine deseuri daca vei tipari mai putina hartie. Incearca sa iti convertesti pe cat posibil toate documentele in format online.

Multe dintre materialele si obiectele din viata noastra cotidiana pot fi refolosite, iar un stil de viata eco-responsabil trebuie sa porneasca de la adoptarea obiceiurilor de a recicla tot ceea ce se poate, dar si de a reduce deseurile produse.

Sursa foto: Pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea