Social

Stegulet galben la scoli cu staif

Parintii vor sti care scoala este mai buna pentru copiii lor, dupa culoare . Din 2007, vor exista stegulete galbene, rosii si albe, care vor face diferenta intre scoli.

Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP) trebuie sa evalueze, conform legii, toate scolile din Romania in cinci-sase ani. Primul esantion de scoli va fi evaluat pina anul viitor, in primavara, pina la inceperea testelor nationale.

Si, totodata, vor aparea si primele fise descriptive ale unitatilor de invatamint. Fiecare indicator va avea cite un stegulet - galben, rosu sau alb, dupa modelul de evaluare a scolilor din Olanda, spune Serban Iosifescu, presedintele Agentiei de Asigurare a Calitatii.

Scoala proasta are rosu

Culoarea steguletului va avea cite o semnificatie, si anume: cel galben reprezinta calitatea, cel rosu arata ca scoala are probleme, iar steguletul alb denota ca nu exista suficiente informatii despre scoala respectiva. Vom publica fise de caracterizare a scolilor, pentru ca parintii sa vada care este cea mai potrivita unitate de invatamint pentru copiii lor.

Vor sti, astfel, unde se face cea mai buna educatie artistica, care este scoala cu cei mai buni profesori care predau limbi straine sau care este scoala cu cea mai buna securitate si unde iti poti lasa copilul fara sa-ti faci griji, spune Serban Iosifescu.

Aceste fise se vor afisa la scoli, pe Internet, iar la inspectorate parintele poate sa consulte raportul complet cu scolile, unde fiecare stegulet va fi explicat in detaliu, dupa cum spune Iosifescu.

Parintii vor invata steguletele calitatii

Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii va organiza programe de formare atit pentru cadrele didactice, cit si pentru parinti. Pina anul viitor, parintii, mai ales cei care fac parte din Consiliile de administratie ale scolilor, vor fi formati pentru a intelege cum trebuie sa se desfasoare evaluarile scolilor, ce reprezinta fiecare stegulet si ce ar trebui sa faca pentru a remedia anumite situatii din scoala, spune Serban Iosifescu, presedintele ARACIP.

Parintii sint multumiti de aparitia steguletelor, insa pentru evaluarea scolilor nici noi si nici elevii nu sintem luati in calcul sau macar intrebati, cu toate ca noi sintem beneficiarii, spune Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamintul Preuniversitar.

Mai mult, pentru ocuparea functiilor de evaluatori sint chemate doar cadrele didactice care au nu stiu ce grade in invatamint, in loc sa fie adusi auditori calificati si independenti. Nu inteleg de ce numai profesorii trebuie sa se ocupe de evaluare. Pentru a se aranja ei intre ei? Adica, ceva de genul eu vin la scoala ta si tu vii la a mea, spune revoltata Mihaela Guna, presedintele asociatiei parintilor.

Evaluare adaugata

Unitatile de invatamint vor fi evaluate pe doua niveluri, si anume cel de functionare, prin care se dau acreditari si autorizari, si nivelul comparativ, de calitate a scolilor.

Pentru nivelul comparativ nu ne vom folosi de evaluarea absoluta, adica de numarul de olimpici sau de rezultatele de excelenta, ci de evaluarea adaugata, prin care se vede daca scoala se ocupa de integrarea sociala si profesionala a elevilor, spune Serban Iosifescu, presedintele ARACIP.

De exemplu, daca un copil intra in clasa intii fara sa stie sa vorbeasca limba romana si ajunge in clasa a IV-a si stie la perfectie sa scrie si sa vorbeasca corect limba, atunci aceasta scoala si profesorii care predau aici sint de calitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea