Social

Steaua duce greul in Europa

Clubul din Ghencea a adus 41% din punctele care au urcat Romania pe locul 15 in Europa. Urmeaza Rapid si Dinamo, cu cite 24 de procente. FC National, Otelul si FC Brasov - ultima retrogradata in Divizia B - au contribuit si ele cu 10%.

A mai ramas doar o zi pina cind va incepe din nou batalia in Europa, Steaua si Rapid aflindu-se pe ultima suta de metri a pregatirilor. Cele doua au o misiune destul de grea, fiind obligate sa confirme parcursul bun din toamna. Astfel, Romania se lauda in Europa cu o urcare senzationala in clasamentul UEFA pe tari, bazat pe coeficient , iar pe plan intern patronii si presedintii isi arunca ironii pe marginea subiectului cine a contribuit la obtinerea acestui loc. Fara indoiala, Steaua, Dinamo si Rapid sint artizanele acestui succes, evolutiile lor - chiar daca, uneori, submediocre - aducind 90% dintre punctele acumulate de Romania. Restul de 10% din puncte au fost aduse de trei formatii - FC National, Otelul Galati si FC Brasov (acum in Divizia B) - fiecare avind o participare in Cupa UEFA.

Steaua este lidera

Conform calculelor care iau in evidenta punctele aduse in ultimele cinci sezoane, inclusiv cel aflat in desfasurare, Steaua este lider detasat la acest capitol, peste 41% din coeficient datorindu-se rezultatelor obtinute de clubul din Ghencea. Desi a ratat un sezon european din ultimele cinci, formatia ros-albastra este lidera la capitolul partide internationale disputate (34), obtinind cele mai multe victorii (13) si rezultate de egalitate (12). De fapt, se poate spune ca ros-albastrii sint specialistii remizelor, clubul din Ghencea obtinind mai multe egaluri decit restul echipelor romanesti participante in cupele europene , in ultimii cinci ani. Drept urmare, Steaua a acumulat 10,207 puncte din totalul de 24,790 de puncte care a dus Romania pe locul 15 in Europa.

Rapid a depasit pe Dinamo

Pe locurile doi si trei in topul intern se situeaza Rapid si Dinamo, in aceasta ordine, insa diferenta dintre punctajul obtinut de cele doua rivale este nesemnificativa. Astfel, giulestenii au un procentaj de 24,5, in timp ce alb-rosiii au obtinut 24,2% din totalul de 24,790, punctele aduse fiind 6,083, respectiv 6,000. Pe de alta parte, Dinamo este singura formatie din Divizia A care nu a ratat nici unul dintre ultimele cinci sezoane europene, insa formatia din Sos. Stefan cel Mare are si cele mai multe infringeri - 12 la numar. La capitolul victorii, cele doua cluburi rivale nu sint departe de Steaua, fiecare obtinind cite 11 succese in Europa in ultimii cinci ani. In fine, 2,500 de puncte din coeficientul de 24,790 au fost obtinute de trei formatii: FC National (4,7%), Otelul (3,4%) si FC Brasov (2%).

In conditiile in care Romania va beneficia de un loc suplimentar in cupele europene, posibil chiar in preliminariile Ligii Campionilor, in sezonul 2007/2008, se pune intrebarea care va fi a patra formatie care le va insoti pe traditionalele Steaua, Rapid si Dinamo in Europa. Principala beneficiara a acestei situatii se anunta a fi Poli Timisoara. Gruparea de pe Bega a inceput din iarna sezonului 2004/2005, cind a fost preluata de Balkan Petroleum, un proces de intarire, reusind sa il aduca pe banca tehnica pe Gica Hagi, plus o serie de jucatori care au o carte de vizita .

Timisoara profita de situatie

Astfel, Poli Timisoara sustine ca va fi pregatita sa se lupte de la egal la egal cu granzii din Bucuresti in sezonul urmator, 2006/2007, adica exact cel dupa care si locul trei va merge in cupele europene. Pe de alta parte, o serie de alte formatii cum ar fi National, Farul sau CFR Cluj asteapta un parcurs slab al favoritelor pentru a profita de situatie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea