Social

#tigara #fumat #avertismente #tineri fumat #industria tutunului

Statul roman incurajeaza fumatul in randul tinerilor

Reprezentantii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) critica dur decizia Guvernului de a nu aplica directiva europeana privind descurajarea debutului fumatului, ci dimpotriva „Ministerul Economiei a gasit o metoda de a-si creste veniturile: incurajarea fumatului in randul tinerilor!”. Aceasta, in conditiile in care, in anul 2012, au fost diagnosticati cu cancer pulmonar 11.644 romani, cu 8,2% mai mult fata de anul 2008.

 

 

"Cum directiva Comisiei Europene are ca scop descurajarea debutului fumatului si se adreseaza in mai mica masura fumatorilor adulti, este evident de ce domnul ministru se opune directivei: daca copiii nostri nu vor mai fuma, atunci industria tutunului va ramane fara viitor", a declarat Cezar Irimia, presedinte Federatia Bolnavilor de Cancer din Romania.

Acesta a adaugat ca, daca tinerii nu vor mai fi atrasi de artificiile pe care le folosesc producatorii pentru a-i amagi ca, de fapt, tigara nu e chiar atat de rea precum spun adultii, iar adultii vor fuma din ce in ce mai putin deoarece vor pune pret mai mare pe sanatatea lor, atunci… intr-adevar, ce se va intampla cu industria tutunului? Adica, cu cei aproximativ 3.000 de salariati din industria tutunului si cei 350 de fermieri care cultiva 1.500 de ha cu tutun?!

Mesaj pentru Victor Ponta

Reprezentantii FABCR au facut un apel catre prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, “sa aplece urechea la oamenii care patimesc azi din cauza tutunului si care isi doresc, mai mult ca orice, ca nepotii si copiii lor sa nu faca greseala pe care ei au facut-o, incepand sa fumeze: fiti aparatorul copiilor si adolescentilor acestei tari, si nu al industriei tutunului!

In conditiile in care tratamentul pentru oamenii cu cancer, cu boli cardiovasculare, cu boli pulmonare este din ce in ce mai greu accesibil din cauza finantarii insuficiente, iar oamenii se imbolnavesc din ce in ce mai mult din cauza fumatului, FBCR adreseaza Guvernului Romaniei intrebarea: de ce nu adoptati masurile prin care se descurajeaza fumatul, reduc cheltuielile cu sanatatea, si care cresc veniturile bugetare?

Masuri pentru descurajarea fumatului:

  • accelerarea calendarului de crestere a accizelor;
  • eliminarea acelor produse care ii amagesc pe adolescenti sa incerce primele “fumuri”: tigarile aromate (de exemplu, cu capsule mentolate care schimba gustul tigarii), colorate, subtiri, in pachete frumos colorate (de ex, ce imita rujurile), care permit introducerea unor reclame la fumat;
  • inscriptionarea cu avertismente cat mai mari si cat mai vizibile;
  • interzicerea fumatului in spatiile publice inchise pentru ca tinerii nefumatori si cei care s-au lasat de fumat sa nu mai fie supusi presiunii anturajului fumatorilor.


 


Sursa foto: cchronicle.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea