Social

#ue #tari bogate #buget #europa de est

Statele bogate din UE nu vor sa ajute financiar Europa de Est

Ministri Economiei si Finantelor reuniti marti la Bruxelles au hotarat, impotriva dorintelor Comisiei Europene, ca sumele excedentare ale bugetului UE sa nu se indrepte catre vecinii din partea estica a Uniunii.

Alte posibilitati pentru cheltuirea banilor ar fi fost proiecte pentru siguranta energetica a Europei sau programe comune de stimulare a economiei. Banii se vor intoarce insa la tarile membre UE, dupa marimea contributiei lor initiale.

Marile state contributoare (Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda) au cerut banii inapoi. Recesiunea provocata de criza financiara face ca tarile din Occident sa fie mai putin dispuse sa investeasca in economiile tarilor estice, preferand ca banii sa se intoarca in propriile economii.

Portugalia, Spania, Grecia si Bulgaria au protestat fata de intentia CE de a directiona banii catre granita estica a UE. Comisia ar fi vrut ca excedentul bugetar de cinci miliarde de euro sa stimuleze economiile slabe ale unor tari ca Ucraina, Belarus, Moldova, Armenia , Azerbaidjan etc.

Germania s-a opus ideii de a investi in infrastructura retelelor de gaze, din cauza careia " criza gazelor " din ianuarie a afectat multe tari din Europa de est. Si Franta s-a opus proiectului, considerand ca are alte prioritati financiare.

Citeste si: 

Masurile protectioniste divid Europa

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea