Social

#noi restrictii # prelungire stare de alerta # masti de protectie #stare de alerta #masti de protectie ffp2

Starea de alerta, prelungita! Noi restrictii! Mastile textile, INTERZISE! Mastile FFP2 si cele medicale, obligatorii

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat în sedinta de astazi, 5 ianuarie 2022, Hotararea numarul 1 privind propunerea prelungirii starii de alerta si a masurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a aprobat in cadrul sedintei de miercuri, 5 ianuarie, hotararea prin care se prelungeste starea de alerta în Romania, dar si o serie de noi restrictii, pentru urmatoarele 30 de zile.

Astfel, potivit noii hotarari, mastile textile vor fi interzise, in schimbul acestora devenind obligatorii mastile medicale si mastile FFP2.

Noua hotarare va deveni obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial. Iata ce prevede hotararea:

“Art.1 - Se propune prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul national, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 08.01.2022.

Art.2 - Masurile de prevenire si control a infectiilor generate de virusul SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate incepand cu data de 08.01.2022, in contextul epidemiologic actual, sunt prevazute in anexa la prezenta hotarare.

Art.3 - Masurile propuse in prezenta hotarare produc efecte doar in situatia aprobarii lor prin acte normative ale Guvernului sau, dupa caz, ale conducatorilor ministerelor sau organelor administratiei publice centrale. 

Art.4 - Se propune ca, pentru preintampinarea afectarii activitatii autoritatilor/operatorilor economici detinatori de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducatorilor acestora, sa fie dispuse masuri suplimentare pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2 care sa vizeze testarea saptamanala a tuturor angajatilor, desfasurarea activitatii in schimburi sau ture cu evitarea contactului intre acestea sau utilizarea unor masti cu un grad mai ridicat de protectie (FFP2) in zonele aglomerate.

Art.5 - Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta.”, se arata in hotararea de guvern.

Masca textila, interzisa! Mastile medicale si FFP2, obligatorii 

“Se propune mentinerea obligativitatii purtarii a mastii de protectie doar tip medical sau FFP2, astfel incat sa acopere gura si nasul, in toate spatiile publice inchise si deschise, în conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.”, se mai arata in hotarare.

 Accesul in cafenele, restaurante, teatre si cinematografe

“Se propune ca, in conditiile pct. 13, organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte in spatii inchise sau deschise sa fie permisa in intervalul orar 5:00-22:00, cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

- Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor si la terase, precum si a celor dispuse in interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora sa fie permisa pana la 50% capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-22,00 in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

- Capacitatea scade la 30% cand incidenta depaseste 3/1000 de locuitori. 

- Se propune mentinerea interzicerii activitatii in baruri, cluburi si discoteci.”

Accesul in centrele comerciale si mall-uri

“- Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici, dispusi in interiorul sau in afara parcurilor si centrelor comerciale, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. Se propune ca masura sa nu se aplice unitatilor farmaceutice dispuse in afara centrelor si parcurilor comerciale, precum si benzinariilor.

- Se propune ca accesul in cadrul spatiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafata mai mica sau egala de 200 mp sa fie permis tuturor persoanelor fara a fi necesara dovada vaccinari, testarii sau trecerii prin boala, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana si cu afisarea la intrare a numarului maxim de persoane care pot fi simultan in incinta.”

Conditii noi pentru calatorii

“- Se propune ca activitatea de cazare in structurile de primire turistice sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV- 2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.”, se mai arata in hotarare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea