Social

# Hexa Pharma #ICECHIM #dezinfectanti diluati #dezinfectanti

Spitalele din Capitala, dezinfectate cu apa. Solutiile, diluate de 2.500 de ori!

Detalii socante continua sa iasa la iveala in cazul dezinfectantilor diluati din Romania, dupa primele rezultate ale analizelor facute de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie ai Petrochimie (ICECHIM)!

Analizele facute de ICECHIM asupra dezinfectantilor Hexa Pharma arata diferente mari de concentratii intre valoarea declarata ai cea constatata in laborator, au anuntat oficiali ai guvernului.

Produsul Hexio-Skin, de exemplu, are o concentratie mai mica de 0,01% a substantei propanol. Conform etichetei, concentratia trebuia sa fie de 25%! Proba din substanta cu care chirurgii se spala pe maini inainte sa intre in operatie a fost luata din Spitalul Universitar, scrie digi24.ro.

Hexio-spray este folosit la dezinfectarea instumentarului din sala de operatii. Pentru o proba luata de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, analizele arata o concentratie de clorura de dedicildimetil amoniu de 0,035%, fata de 0,15% conform etichetei.

Aceeasi substanta chimica este diluata in aproape toate probele luate dintr-un alt produs, Hexio-Sept, folosit ca dezinfectant universal.

La Institutul „Marius Nasta”, concentratia este de 5,41% in loc de 15%. La Institutul National de Endocrinologie „C.I. Prahon”, analizele arata 5,25, in loc de 15%. Iar la Spitalul Universitar - 5,18 in loc de acelasi 15%.

In plus, in proba de Hexio-Sept de la Spitalul Universitar, o a doua substanta (glutaraldehida) era diluata de 10 ori. Analizele au aratat o concentratie de 1,23%, fata de cele 12 procente scrise pe eticheta.

Oficialii Guvernului au cerut retragerea imediata a produselor neconforme de pe piata.

Hexi Pharma va fi amendata cu 40.000 de lei, iar celelalte produse similare de pe piata din Romania vor fi testate in aceleaai conditii.

“Urmeaza un test de sanitatie incrucisat in perioada urmatoare, nu spun ziua si ora pentru ca nu e cazul sa se faca curatenie de mantuiala de dragul controlului. Dar vor fi controale in urmatoarea perioada, in toata tara. Aceasta este procedura pe care am stabilit-o. Este un alt tip de procedura pe care se face sanitatia si alta procedura de conformitate, pe care am facut-o pana in acest moment. Vorbim de doua lucruri diferite, doua controale diferite. .. Urmeaza controale pentru a vedea daca celelalte substante folosite pentru dezinfecatre sunt valide si daca si procedurile sunt valide. Pentru ca testele de sanitatie presupun proceduri si substante”, spune Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea