Social

#constantin rauta #condamnat moarte #mentinere pedeapsa

Spionul roman care a fugit in SUA in 1973 ramane condamnat la moarte

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins revizuirea recursului formulat de Constantin Rauta, fost angajat al Directiei de Informatii Externe, care a cerut magistratilor achitarea si anularea sentintei primita in 1974, prin care a fost condamnat la moarte.

constantin rauta a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia Curtii Militare de Apel Bucuresti din 7 noiembrie 2008 , care nu a anulat o sentinta penala din 1974, prin care a fost condamnat la moarte, informeaza Newsin.

Rauta a cerut rejudecarea procesului, anularea sentintei si, implicit, achitarea, precum si inlaturarea pedepsei de confiscare totala a averii si a degradarii militare, judecatorii urmand sa ia o decizie definitiva .

Avocatul lui Constantin Rauta, Catalin Dancu, a invocat joi, in fata magistratilor ICCJ, aparitia decretului-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, prin care s-a abrogat pedeapsa cu moartea.

Aparatorul a sustinut ca "singura persoana mentionata intr-un raport pe stat ca fiind condamnata la moarte este Constantin Rauta".

Rauta a fost condamnat la moarte in 1974

Prin sentinta penala din 2 septembrie 1974, Constantin Rauta a fost condamnat de Tribunalul Militar Teritorial (TMT) Bucuresti la pedeapsa cu moartea, fiind acuzat de tradare prin transmitere de secrete, dezertare si de refuzul inapoierii in tara.

In prezent, Rauta locuieste in Statele Unite ale Americii, tara unde a cerut azil politic in urma cu 36 de ani.

Rauta sustine, in actiune, ca a aflat ca este condamnat la moarte abia in anul 2000, cand a cerut instantei civile restituirea in natura a unui apartament confiscat de regimul comunist.

Precizam ca prin sentinta penala din 1974, s-a dispus executarea pedepsei cu moartea, confiscarea totala a averii, interzicerea unor drepturi si degradarea militara.

De asemenea, Constantin Rauta arata, in actiune, ca sentinta TMT Bucuresti nu i-a fost comunicata niciodata si ca, prin urmare, a fost lipsit de dreptul legal de a contesta, prin recurs, condamnarea.

Dupa cum rezulta din cererea de revizuire inaintata ICCJ, sentinta de condamnare a fost data si mentinuta in baza "dovezilor" prezentate in 1974, mai exact in baza unei adrese a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si a marturiei fostei sotii, ca a primit doua carti postale din SUA, de la Rauta.

Potrivit sentintei penale din 1974, Constantin Rauta, in calitate de angajat DIE, s-a deplasat in SUA pentru a transporta o valiza diplomatica, in care se aflau date si documente cu caracter "secret de stat" ce faceau parte din categoria celor care se refereau la munca operativa a organelor de securitate, la aparatura tehnica si de specialitate din dotarea Ministerului de Interne folosita in scopul apararii secretului de stat, prevenirii scurgerii de informatii si depistarii urmelor lasate de persoanele interesate in patrunderea la asemenea documente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea