Social

"Sperantele" Mitrea si Diaconescu vor sa candideze

Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea si fostul ministru al Justitiei Cristian Diaconescu asteapta o „oferta” din partea PSD sa intre in cursa pentru primarie

Constient ca sefii de filiala nu-i vor accepta candidatura, Marian Vanghelie este dispus sa-si negocieze cat mai profitabil retragereaPesedistii pritocesc azi din nou lista scurta a candidatilor pentru Bucuresti, lista pe care sunt patru nume: Miron Mitrea, Cristian Diaconescu, Marian Vanghelie si Sorin Oprescu.Dat­ de Mircea Geoana candidat „sigur”, Vanghelie are sanse slabe sa prinda nominalizarea, dupa ce in PSD s-a facut rapid un sondaj printre sefii de filiala, din care a reiesit ca primarul de la cinci nu va fi votat de aproape nimeni Biroul Executiv. Oprescu se teme ca, daca va candida din partea PSD, va fi sabotat in campanie de Geoana si Vanghelie, de aceea e tentat sa candideze independent. Diaconescu stie ca are o imagine buna, dar mai stie ca nu stie Bucurestii. De aceea, este reticent sa anunte ca vrea sa candideze, dar nu ar zice nu unei oferte. In fine, Mitrea spune ca, daca i se va cere azi sa candideze, nu se va da „in laturi”.

“Daca nu exista alta solutie, daca va fi nevoie si mi se va cere, nu ma voi da in laturi de la a candida”, a declarat, ieri, pentru agentia NewsIn, Miron Mitrea, comentand zvonurile din ultimele zile privind posibilitatea de a primi, din partea CEx al PSD, nominalizarea la primarie. Este pentru prima oara cand Mitrea spune ca vrea sa candideze, iar declaratia lui vine dupa ce s-a asigurat ca nu va fi sapat in campanie de colegii sai. In primul rand, Mitrea a dorit sa fie sigur pe organizatia de Bucuresti.

Surse din partid spun ca Mitrea s-a intalnit cu Vanghelie, iar acesta din urma i-a promis ca el, Mitrea, este singurul dintre cei de pe lista scurta de candidati pe care PSD Bucuresti este dispus sa-l sprijine. Mitrea a sustinut ieri ca nimeni din partid nu i-a propus sa candideze, dand de inteles ca asteapta o oferta. “Daca partidul si colegii mi-ar cere acest lucru, as fi tentat sa ma gandesc serios la propunere, dar trebuie sa stiu si ce conditii ar fi”, a precizat Mitrea pentru Hotnews.

Un alt pesedist care asteapta o propunere este Cristian Diaconescu. Frustra­rea lui Diaconescu este ca, desi este, de saptamani bune, propus de presa si de sondajele de opinie drept candidat cu sanse de reusita, nimeni nu i-a facut o oferta concreta. Usor nemultumit, Diaconescu a spus, ieri, intr-o conferinta, ca, in acest moment, „nu exista o discutie serioasa” privind candidatura sa sau a altcuiva la Primarie. La sedinta de azi, pesedistii vor fi chemati sa-si dea cu parerea asupra sanselor de reusita ale colegilor lor de pe lista scurta:

Miron Mitrea

Numele sau a fost propus pentru primarie si la alegerile din 2000, si la cele din 2004. N-a candidat niciodata. In 2004, era unul dintre cei mai puternici politicieni din Romania, venea dupa patru ani de guvernare. Dupa un mandat de ministru al Transporturilor, functie din care manevra bugete uriase de publicitate, avea o presa mai mult decat buna. In 2008, Mitrea are probleme cu Justitia si o imagine proasta atat in randul opiniei publice, cat si printre „batranii” din partid, condusi de Ion Iliescu. Este, in schimb, un bun organizator, un tip care stie sa vorbeasca in public, compatibil cu firea „militaroasa” a posibilului sau contracandidat de la PD-L, Vasile Blaga.

Cristian Diaconescu

Dintre posibilii candidati, este pesedistul cu imaginea cea mai buna. Sondajele de opinie, atat ale PSD, cat si cele ale adversarilor, il dau cu o cota buna de incredere in randul bucurestenilor si cu sanse de a intra in turul al doilea. Are handicapul ca nu a lucrat in administratie, nu s-a ocupat niciodata de organizare, avand un profil de politician de televizor, si nu unul de primar. Pesedistii se tem sa nu repete greseala pe care au facut-o cu Mircea Geoana, un diplomat pe care, in 2004, l-au incaltat cu cizme de cauciuc.

Marian Vanghelie

Dupa opt ani de primarie de sector, stie cel mai bine problemele Capitalei, este foarte motivat si ambitios si este dispus sa-si plateasca „fara numar” campania. Este, in schimb, candidatul cu imaginea cea mai proasta, atat in partid, cat si in afara lui. Dorit de Mircea Geoana, dar respins de majoritatea liderilor PSD. A facut imprudenta sa-l atace direct, intr-o sedinta de partid, pe Ion Iliescu, presedintele de onoare, care poate influenta decisiv voturile de la CEx. Vanghelie este aproape sigur ca nu va putea trece de votul CEx, de aceea se gandeste sa-si anunte retragerea din cursa si sa anunte el numele viitoarei propuneri.

Sorin Oprescu

De doua ori candidat, de doua ori pierzator, dupa un boicot pe fata al organizatiei PSD Bucuresti. Nu este dorit de Mircea Geoana si nu se poate baza pe sprijinul lui Vanghelie. Are, in schimb, o cota ridicata de popularitate in sondaje. Aceleasi sondaje care spun ca bucurestenii ar vota mai degraba un independent decat un om politic, ceea ce i-a dat ideea sa se desprinda de partid si sa incerce o cursa solitara la alegerile din acest an.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea