Social

#constelatia Gemeni #meteori Romania #ploaie meteori

Spectacol pe cerul Romaniei. Ploaie de meteori in weekend

In noaptea de 13 spre 14 decembrie, pe cerul Romaniei va avea loc un "spectacol" de meteori. Pentru ca Pamantul va trece in spatiu prin zona orbitei asteroidului 3 200 Phaeton, un corp misterios, se va inregistra mai multi meteori ce radiaza aparent din constelatia Gemeni.

“Este de asteptat ca activitatea Geminidelor sa genereze uneori rafale de 3-4 sau chiar 5-6 meteori pe minut, urmate apoi de pauze de cateva minute. Pot aparea, de asemenea, meteori stralucitori, numiti bolizi, ce pot ilumina puternic cerul noptii. Daca conditiile meteo vor fi favorabile, Societatea Astronomica Romana de Meteori (sARM) va organiza o campanie de observare si fotografiere a ploii de meteori Geminide, la pensiunea Runcu Stone (localitatea Runcu, la granita cu Raul Alb) in perioada 12-15 decembrie. Rezultatul observatiilor va fi raportat organismelor internationale (Organizatia Internationala de Meteori, Societatea Americana de Meteori, NASA)”, a declarat pentru adevarul.ro Valentin Grigore, presedintele SARM.

Conform specialistilor, fenomenul inedit va putea fi vazut perfect pe un cer curat, fara poluare luminoasa, in special in zonele rurale. De asemenea, in conditii ideale, vor putea fi admirati pana la 80-100 de meteori pe ora, viteza meteorilor din curentul Geminide fiind de 35 km/s, mult mai mica decat cea a Perseidelor (active in luna august) care intra in atmosfera terestra cu 59 km/s.

Cel mai recent spectacol de meteori a putut fi admirat in luna august, cand pe teritoriul Romaniei, in noaptea de 12 spre 13 august a avut loc curentul de meteori al Perseidelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea