Social

Spectacol omagial Ludovic Spiess

Opera Nationala Bucuresti (ONB) continua seria de spectacole aniversare si omagiale inchinate personalitatilor artei lirice si coregrafice romanesti, care au contribuit, prin activitatea lor artistica, la construirea renumelui primei scene lirice a tarii. Spectacolul cu opera Aida (Giuseppe Verdi), programat duminica, 11 mai, la ora 18.30, este dedicat tenorului Ludovic Spiess.

Nascut in 1938 la Cluj-Napoca, Ludovic Spiess a urmat studii de specializare la Milano, iar la varsta de 24 de ani a debutat pe scena Teatrului Muzical din brasov .
 
Ca urmare a participarii la un concurs international de interpretare la Toulouse (Franta), unde a castigat marele premiu, numele tenorului roman a fost alaturat marilor artisti lirici europeni. Timp de 20 de ani a cantat pe marile scene ale lumii, sub bagheta unor dirijori precum Claudio Abbado, Kurt Adler, Herbert von Karajan, Francesco Molinari si alaturi de interpreti ca Irina Achipova, Montserrat Caballe, Brigit Nillson, Piero Cappuccilli, Fietrich Fischer-Dieskau si Nicolai Ghiaurov.

De-a lungul timpului, tenorul s-a facut remarcat in numeroase competitii importante de canto (premiul I la Toulouse - 1964, Rio de Janeiro - 1965, Amsterdam - 1966) si a primit numeroase distinctii.

Ludovic Spiess a fost solist permanent al Teatrului muzical din Brasov (ianuarie-septembrie 1962), al Teatrului de Opereta (1962-1964) si al Operei Romane din Bucuresti (1964-1988), unde a ocupat si postul de director intre 2001 si 2005. Artistul s-a stins din viata in 2006.

Pentru acest spectacol omagial, Opera Nationala a invitat la Bucuresti doi artisti importanti ai scenei lirice internationale: tenorul Ignacio Encinas (Radames) si baritonul Carlos Almaguer (Amonasro). Alaturi de acestia vor evolua artistii lirici Roxana Briban , Ecaterina Tutu, Pompeiu Harasteanu, Mihnea Lamatic, Valentin Racoveanu, Dorina Chesei si solistii baletului ONB Madalina Slateanu, Gigel Ungureanu si Magdalena Radulescu. Sub bageta maestrului Cornel Trailescu isi vor da concursul orchestra, corul si ansamblul de balet al ONB.

Nascut in Spania, Ignacio Encinas a fost remarcat in lumea operei ca urmare a premiilor obtinute in cadrul a numeroase competitii de canto. Si-a facut debutul cu rolul Alfredo (LaTraviata - Giuseppe Verdi), la Lisabona, iar in Spania a cantat pentru prima oara la Teatrul Zarzuela (Madrid), interpretand un alt rol verdian, acela al Ducelui din Rigoletto.

Au urmat colaborari cu marile scene europene: Berlin (Tosca de Giacomo Puccini, Bal mascat de Giuseppe Verdi), Roma (Norma de Vincenzo Bellini), Napoli (Macbeth de Giuseppe Verdi, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Madama Butterfly de Giacomo Puccini), Viena (Trubadurul de Giuseppe Verdi), Hamburg (Rigoletto si La Traviata de Giuseppe Verdi), Amsterdam (Trubadurul de Giuseppe Verdi).

Carlos Almaguer, bariton de origine mexicana, a studiat canto mai intai in Ciudad de Mexico, apoi la Siena si la Madrid. Incepand din 2000, Carlos Almaguer canta cele mai importante partituri de bariton din operele lui Verdi - Nabucco, Rigoletto, Don Carlos, Forta destinului, Aida, Simon Boccanegra - in Spania (Barcelona, Madrid, Cordoba, Jerez, Sabadell), in Italia (Bologna, Torino, Trieste), in Franta (Toulouse, Limoges), in Monaco, in Belgia (Liege, Bruxelles) si Germania (Leipzig).

Printre proiectele si colaborarile sale recente se numara Forta destinului, la Liege (2005), Tosca la Montpellier (2005) si Avignon (2006), Aida la Toulon (2006). In 2002, baritonul a primit premiul national al presei si al criticii mexicane.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea