Social

Specialistii in stiinte exacte vor fi tot mai cautati pe piata muncii in urmatorii 10 ani - studiu

Specialistii in stiinta, tehnologie, inginerie si matematica vor avea de cinci ori mai multe oportunitati de angajare decat cei din alte sectoare in urmatorii zece ani, dar interesul studentilor pentru domeniile tehnice continua sa scada, arata studii ale Oficiului de Statistica a Muncii din SUA.

Mai mult, potrivit celor mai recente rapoarte Eurostat, mai mult de 32 la suta din studentii europeni urmeaza cursuri universitare de economie si drept, in timp ce numai 11 la suta au ales stiinta si matematica. In Romania, 47,1 la suta dintre studenti invata la facultatile de stiinte economice si drept, si 4,7 la suta studiaza stiinte exacte.

Pentru a spori interesul studentilor pentru specializari in stiinta si tehnica, americanii au initiat mai multe programe internationale de instruire a profesorilor. Unul din aceste programe este „Profesorii Honeywell la Space Academy”, creat , in 2004, de compania americana de tehnologie aerospatiala, in parteneriat cu Centrul U.S. Space & Rocket.

Profesorii Honeywell la Space Academy participa la 50 de ore de cursuri de dezvoltare profesionala si la un program intensiv de educare, ce pune accentul pe stiinta spatiala si explorare . Activitatile includ cursuri de instruire in clase, laboratoare si training-uri pe teren, care se desfasoara dupa standardele de predare a fizicii si matematicii.

Fiecare profesor va lua parte la exercitii de instruire pentru astronauti, incluzand simulari cu avionul cu reactie, misiuni spatiale bazate pe scenarii, training-uri de supravietuire pe uscat si in apa si programe de dinamica de zbor, de ultima generatie. De asemenea, vor fi pregatite materiale educationale pe care cadrele didactice implicate in program le vor folosi la cursuri, odata cu terminarea programului Space Academy.

Anul acesta, noua profesori din Oradea, Bucuresti, Dambovita, Ploiesti, Lugoj, Constanta si Targoviste au primit burse dintr-un numar record de aplicatii si vor participa la programele organizate la U.S. Space & Rocket Center din Huntsville, Alabama, incepand cu 11 pana pe 30 iunie 2008. Cei noua romani fac parte dintr-un grup de 345 de cadre didactice din 18 tari din lume si 45 de state americane care au primit burse anul acesta. Bursele includ predarea pentru programul de sase zile, costurile de zbor pentru calatorie tur-retur, mese, cazari si materiale necesare programului.

Din 2004, au fost acordate 995 de burse pentru profesorii din 34 de tari si 49 de state din SUA, pentru participarea la programele „Profesorii Honeywell la Space Academy”.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea