Social

#scandal sange COlectiv #transfuzii Colectiv #sange neverificat #pacienti Colectiv #colectiv

Specialisti din sistemul de transfuzie: Ranitii de la Colectiv au primit sange neverificat

Acuzatii grave din partea specialistilor din cadrul Laboratorului Central de Control al Calitatii Sangelui! Medicii Ovidiu Coban si Maria Dobreanu sustin ca sangele transfuzat în Romania este verificat doar virusologic, nu si bacteriologic, si ca inclusiv ranitii din Colectiv au primit componente sanguine necontrolate!

„Testarea bacteriologica nu se face la sangele care se distribuie la spitale si bolnavii de la Colectiv nu au primit componente sanguine controlate bacteriologic (...) Iradierea produselor de sange, ca si compatibilizarea sangelui, se face dedicat pentru pacienti cu identitate cunoscuta pe baza indicatiilor transfuzionale, si anume: nou-nascuti, copii, pacienti imunodeprimati si politransfuzati, ceea ce nu a fost cazul pacientilor de la Colectiv”, au explicat cei doi medici pentru puterea.ro.

Directoarea Institutului National de Transfuzie Sanguina si cea a Centrului de Transfuzii Sanguine Bucuresti neaga însa acuzatiile si sustin ca situatia este sub control.

„Controlul de calitate se face conform ghidurilor Uniunii Europene aprobate de Ministerul Sanatatii, care recomanda sa fie testate 1% din produse. (...)Testarea bacteriologica se face la sangele care se distribuie la spitale.”

Medicii de la Laboratorul Central de Control al Calitatii Sangelui contrazic afirmatiile reprezentantilor Institutului de Transfuzii si sustin ca legislatia prevede ca trebuie testate pana la 100% dintre concentratele trombocitare, nu 1% dintre produse.

Scandalul a ajuns si în atentia ministrului Sanatatii. Patriciu Achimas Cadariu spune ca acuzatiile nu pot fi trecute cu vederea, asa ca a decis sa trimita, în regim de urgenta, Corpul de Control la Institutul National de Transfuzie Sanguina, pentru a clarifica situatia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare