Social

#Acces egal in spatiul public #accesibilitate spatiu public #spatiu public #petitie

Spatiul public din Capitala, inaccesibil pentru Bucuresteni

Ai putea crede ca toate persoanele au acces la spatiul public. Insa stiai ca spatiul public din Bucuresti, dar si din alte orase, este practic inacesibil multor cetateni?

Miruna este cel mai bun exemplu in acest sens. Tana in varsta de doar 19 ani, viseaza sa devina psiholog. Aceasta sufera insa de tetrapareza spastica si se deplaseaza zilnic prin Bucuresti cu scaunul rulant. Din cauza lipsei spatiilor de parcare aceasta este nevoita sa mearga pe carosabil, pentru ca trotuarul, destinat pietonilor, a devenit loc de parcare. Mai mult decat atat, trotuarele sunt pline de gropi, bordurile sunt foarte inalte si exista multe alte obstacole care ii transforma accesul in oras intr-un labirint.

Pentru Miruna iarna nu mai prezinta motiv de bucurie, deoarece ii este mult mai greu sa se deplaseze cand carosabilul si trotuarele sunt pline cu mormane de zapada sau acoperite de polei. Aceasta, alaturi de fratele ei, Rares, ne arata ce inseamna o aventura IN SCAUN RULANT – pe gheata.

In prezent, capitala se confrunta cu o problema reala in ceea ce priveste gradul de accesibilizare a mediului fizic si informational. Bucurestiul este un oras inaccesibil pentru persoanele cu dizabilitati: trotuarele si statiile de transport in comun de suprafata nu au fost adaptate pentru a permite urcarea, respectiv coborarea persoanelor in scaune rulante, semafoarele nu sunt dotate cu avertizoare sonore in majoritatea intersectiilor aglomerate etc.

Primul drept incalcat, prin lipsa accesibilizarii, este dreptul de a fi cetatean, membru al comunitatii, egal in drepturi si obligatii cu ceilalti. Lipsa accesibilizarii unitare si continue, cu respectarea normativelor tehnice in vigoare, impiedica orice efort de a face prezente sau vizibile persoanele cu dizabilitati in spatiul public.

ActiveWatch lanseaza campania „Acces egal in spatiul public”

Consideri ca toate persoanele au dreptul la acces la spatiul public? Atunci semneaza petitia noastra online si astfel vom avea toti acces egal in spatiul public! //www.orasulestitu.ro/accesegal/petitie-online.php

Prin aceasta petitie, ActiveWatch alaturi de partenerii sai, le solicita autoritatilor respectarea demnitatii umane, implementarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (ratificata in Parlament in 2010), prin crearea unei institutii publice care sa monitorizeze si sa creeze conditii de accesibilizare a mediului fizic (accesibilizarea mijloacelor de transport in comun, a strazilor si a unitatilor publice sau private), a mediului informational si a institutiilor de invatamant pentru toate persoanele cu dizabilitati, in functie de tipul dizabilitatii acestora.

„Acces egal in spatiul public” este un proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de 66382,2 EUR.

Sursa foto: karmanhealthcare.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea