Social

Spania: vot sub socul ETA

Analistii cred ca uciderea unui fost consilier socialist din Tara Bascilor ar putea influenta decisiv electoratul. Pentru a zecea oara dupa caderea dictaturii de dreapta a lui Franco, spaniolii au mers ieri la urne. Ei trebuie sa aleaga 350 de deputati, 208 senatori si un presedinte al guvernului, trecandu-se astfel la cea de-a IX-a legislatura spaniola. Anul acesta au luat startul la alegeri 1.130 de candidati pentru posturile de deputat si 1.236 pentru cele de senator, cu 40% mai multi decat in alegerile din 2004. Rata de participare era de 40,49 la suta la ora 14.00 (15.00, ora Romaniei), practic similara celei din 2004 (41,02 la suta). Alegerile din 2004 au fost marcate de o mobilizare puternica, la trei zile dupa atentatele islamiste de la Madrid, soldate cu 191 de morti. Atunci, spre surprinderea generala, scrutinul a fost castigat de Partidul Socialist (PSOE) al actualului premier Jose Luis Rodriguez Zapatero , la vremea respectiva lider al opozitiei. Si scrutinul de ieri s-a desfasurat la scurt timp dupa asasinarea unui fost responsabil local din Tara Bascilor, intr-un atentat atribuit separatistilor basci din cadrul ETA. Conform ultimelor sondaje, Partidul Socialist (PSOE) al premierului Zapatero are un avans de circa patru puncte fata de conservatorii din Partidul Popular (PP) al lui Mariano Rajoy.

760.000 de voturi prin corespondenta

In acest an au votat prin corespondenta 760.000 de persoane. Pentru a accede la acest tip de votare, doritorii trebuiau sa solicite, intre 15 ianuarie si 28 februarie, la oficiile postale, formularele necesare pentru votul prin corespondenta. Intre 18 februarie si 2 martie, solicitantii au primit la domiciliu plicul cu documentatie pentru vot. Pachetul primit continea foile de vot pentru toate partidele, ale celor doi candidati la presedintie si un plic special in care se trimite optiunea bifata de alegator. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea