Social

#herastrau #parc #orhidee

Sorin Oprescu a smuls Orhideea din Herastrau

Primaria Generala a inceput demolarea constructiilor ilegale din parc.

Demolarile au inceput cu scandal in Parcul Herastrau. Edilul-s ef al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, ieri, printr-o dispozitie, ca toate constructiile ilegale aflate pe domeniul public vor fi daramate. Prima victima a deciziei a fost societatea comerciala Orhideea Com Tur SRL, care ocupa 1.900 de metri patrati, teren pe care erau amplasate o terasa de 500 de metri patrati, un magazin de produse electrice de lux si un teren de fotbal. Chiriasa terenului, Geta Pelmus, acuza autoritatile de interese in zona, iar reprezentantul sau juridic este convins ca primarul general va inlesni cedarea terenului catre „prieteni apropiati“. Oprescu promite insa redarea spatiului verde populatiei, ocupat pana ieri de dale si alei betonate.

Constructie fara acte

Buldozerele au desfiintat terasa, magazinul si terenul de fotbal din cauza ca societatea comerciala nu avea autorizat ie de constructie. Mai mult, potrivit contractului de inchiriere nr. 2240/1999, la care face referire Primaria Capitalei, administratorul ar fi dispus de 2.710 metri patrati pentru folosinta, din care 2.070 ar fi trebuit amenajati ca spatiu verde . Chiar si asa, contractul era expirat inca din 2004.

Ca urmare, inspectori ai Serviciului Desfiintari constructii ilegale din cadrul Primariei Bucuresti, muncitori de la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB), impreuna cu jandarmi si politisti comunitari, au vegheat, ieri, la scoaterea mobilierului si la curatarea terenului.

In apararea chiriasei au sarit reprezentantul legal Emilian Prodan si un alt autointitulat „reprezentant al societatii civile“, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Ei au declarat ca Pelmus are toate avizele de functionare de la sectorul 1 si ca secretarul general al primariei ar fi avizat, dupa spusele patroanei, prelungirea contractului.

Prodan sustine ca afacerea demolarii „este cusuta cu ata alba“, pentru ca ei au fost notificati, abia vineri, la ora 16.00, asupra deciziei de demolare, iar buldozerele au intrat pe teren, ieri, la ora 7.30. Reprezentantul juridic al Getei Pelmus argumenteaza ca, legal, autoritatile au procedat gresit, din cauza ca nu le-au lasat timp sa atace in instanta decizia primarului. Prodan spune ca cea mai rapida cale de a impiedica demolarea ar fi fost ordonanta prezidentiala, care conform procedurii, se acorda in 48 de ore. El adauga ca in aceasta perioada ne aflam in vacanta judecatoreasca si ca, din punct de vedere juridic, chiriasa nu a mai putut face nimic.

Cei din primarie spun insa ca societatea ar fi fost notificata inca din 2006 printr-un executor judecatoresc (notificarea nr. 106/2006) sa evacueze spatiul si sa demoleze constructiile ridicate fara acte. De atunci, insa, societatea a continuat sa functioneze si sa scoata profit.

Spaga pentru aviz


Suparata, patroana societatii desfiintate de buldozerele primariei acuza autoritat ile de abuz si insinueaza ca ceilalti patroni au putut cumpara terenurile, in baza Legii nr. 550/2002, pentru ca au dat spaga. Intrebata daca i-a fost ceruta mita, patroana a precizat ca lucrurile nu sunt asa de transparente: „Daca vezi ca toti cei din jur au putut cumpara terenurile, intelegi cum functioneaza lucrurile“, spune Pelmus. In urma demolarilor, sunt afectati si circa 200 de copii, afiliati la Asociatia Municipala de Fotbal, care beneficiau de gratuitate pe terenul amenajat.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea