Social

# statutul parlamentarilor #erori #mandat prezidential #constitutie #reducere mandat

Sondaj IRES: Peste 70% dintre romani vor reducerea mandatului prezidential la 4 ani

Majoritatea romanilor isi doreste ca mandatul presedintelui Romaniei sa fie redus de la 5 la 4 ani, iar Parlamentul Romaniei sa devina unicameral, potrivit unui sondaj realizat de IRES.

Pe lista modificarilor pe care romanii vor sa le includa in noua Constitutie se numara: reducerea mandatului prezidential la 4 ani (78%), trecerea de la Parlament bicameral la Parlament unicameral prin desfiintarea Senatului (72%), reducerea numarului de parlamentari la 300 (97%).

79% dintre cei chestionati doresc reducerea numarului de mandate pentru orice ales local la doar doua mandate. De asemenea, 93% dintre respondenti vor ca magistratii sa raspunda direct pentru erorile savarsite, in timp ce 85% vor ca parlamentarii sa fie urmariti, perchezitionati, arestati sau trimisi in judecata fara sa fie nevoie de acordul Parlamentului.

In ceea ce priveste participarea la referendumul de validare a viitoarei Constitutii, 75% dintre romani au raspuns ca se vor prezenta la vot.

Sondajul IRES a fost realizat in perioada 19-20 februarie 2013, pe un esantion de 1.452 de persoane. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,6%.

Sursa foto: rtv.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea