Social

#bugetari #bnr #valentin lazea

Solutia BNR pentru bugetari: Concediu fara plata o saptamana pe luna

Economistul -sef al BNR, Valentin Lazea , a propus o solutie alternativa pentru taierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor: concediul fara plata, o saptamana in fiecare luna!

"Ca solutie, nu vad taierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor. Cred ca trebuie facuta o combinatie intre disponibilizari, taieri de salarii si concedii fara plata. Incepand cu luna iunie, s-ar putea da cate o saptamana de concediu fara plata ", a declarat oficialul BNR, citat de Gandul.

Problemele legale care pot aparea cu scaderea salariilor ar fi astfel evitate, spune Lazea. Specialistul atrage atentia asupra faptului ca Romania este o tara care traieste pe datorie.

"Ma refer atat la datoria externa care creste de la an la an cu aproximativ 10 miliarde, cat si la datoria publica, ce doar anul trecut a crescut cu 7% din PIB". Aceasta, in conditiile in care cheltuielile cu angajatii la stat au crescut constant: bugetarilor li s-au dublat salariile intre 2004 si 2008, iar numarul acestora a crescut cu 30%. Nu doar in privinta salariilor ar trebui gasit un compromis", a mai spus Lazea.

Economistul a declarat ca cresterea pensiilor din anii 2007-2008 nu este justificata economic si ca a fost facuta prin suspendarea "legilor aritmeticii de clasa a 4-a".

In coalitie, UDMR si UNPR sustine pastrarea pensiei minime, care ar trebui sa fie protejata de scaderea cu 15% a tuturor pensiilor. Liderii PD-L nu se opun dar asteapta solutii pentru respectarea cerintelor bugetare.

"Se poate mentine nivelul pensiilor minime si sa se scada mai mult la pensiile care depasesc o mie de lei. Nu ar fi o catastrofa daca s-ar proceda asa, dar, inca o data, acest lucru se poate face doar dupa o analiza si cu respectarea ecuatiei bugetului pentru acest an", a declarat Theodor Stolojan pentru Gandul.

 

Citeste si

Pensiile scad cu 15%, salariile bugetarilor cu 25%. 140.000 de bugetari, disponibilizati pana in 2011

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea