Social

#traditii solstitiu de vara 2017 #solstitiul de vara 2017 #superstitii

Solstitiul de vara 2017! Traditii si superstitii

Incepe vara astronomica! Solstitiul de vara are loc pe 21 iunie, la ora 04:24! Astazi este cea mai lunga zi din an, iar noaptea cea mai scurta.

“In jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90°. Este momentul solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice.

Dupa cum este cunoscut, Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor”, conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.

La romani, solstitiul de vara este apropiat si legat de sarbatoarea Sanzienelor, marcata pe data de 24 iunie. Sanzienele sunt fapturi magice, aeriene si silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum si insusiri de leac florilor, belsug in campii si fertilitate animalelor.

Una dintre traditiile romanesti se refera la sarbatorirea solstitiului de vara prin focurile de Sanziene si care de obicei se aprind pe locurile cele mai ridicate. Odata aprins focul, oamenii se aduna in jurul acestuia si arunca niste brauri de pelin in flacari. Se crede ca astfel vor arde necazurile care se puteau abate asupra lor.

De asemenea, cine va trece prin foc sau va sari peste flacari va fi aparat de boli, de duhurile rele si va cunoaste fericirea la putin timp dupa acest ritual. De asemenea, romanii cred ca solstitiul de vara poate influenta schimbarile in dragoste. Totodata, acest moment implica prosperitate sau sanatate pentru cei care au diverse afectiuni. Energia solstitiului de vara aduce o cantitatea mare de energie a pasiunii. Este perioada propice creativitatii si a belsugului. Se spune ca oamenii se simt mai energici odata ce se ajunge la acest moment al anului.

Un alt obicei este legat de alaiul Dragaicei, considerata cea mai frumoasa si cea mai cuminte dintre fetele satului. In unele sate romanesti, fetele fac o hora la rascruci si canta. Apoi, ele trebuie sa se pregateasca sa fie udate de flacai, care umbla prin sat inca de dimineata, cu flori de sanziene prinse la palarii.

Se mai spune ca indragostitii care fac baie impreuna in rau sau in mare, de Sanziene, vor ramane impreuna toata viata si se vor iubi toata viata

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea