Social

Societatea civila ataca blocurile-mamut

Adriean Videanu a fost incoltit ieri de un grup de intelectuali la o dezbatere despre dezvoltarea urbanistica a Capitalei.

Ceea ce se propune acum pentru Bucuresti presupune o violentare si cine se va incumeta la asa ceva sa nu uite ce i s-a intimplat lui Ceausescu, a spus ieri academicianul Ionel Vlad la dezbaterea Dezvoltarea urbanistica a Capitalei - Orasul ca bun cultural, organizata in Aula Academiei Romane.

Avertismentul era adresat autoritatilor prezente in sala, in frunte cu primarul Adriean Videanu. Atitudinea autoritatilor fata de schimbarile urbanistice impuse de noile constructii, in special de cele amplasate in zone centrale, a fost comparata cu demolarile din perioada comunista.

Nu atit de arhitectura ne batem joc, ci de noi insine. Alte tari, in conditii infinit mai dramatice, si-au reconstruit zonele istorice, noi le distrugem cu buna stiinta, a punctat acuzator poeta Ana Blandiana, care, aplaudata la scena deschisa de participanti, a taxat si consultarile pur formale ale societatii civile de catre autoritati.

Sa mi se usuce limba

Unul dintre subiectele abordate atit de specialisti, cit si de intelectualii de factura umanista a fost constructia Cathedral Plaza . Este o sfidare ceea ce se intimpla linga Catedrala Sfintul Iosif.

Suferim inca de trauma a ceea ce a facut Ceausescu in Bucuresti, dar intr-o alta forma facem acelasi lucru acum, a spus si scriitorul Stelian Tanase.

IPS Ioan Robu, prezent si el la dezbatere, s-a rezumat la o parafrazare a unei ziceri biblice: Daca voi uita de tine oras Bucuresti, sa mi se usuce limba.

De aceeasi parte a baricadei s-a aflat si primarul sectorului 1, Andrei Chiliman , care a aratat ca blocurile futuriste ce urmeaza a fi ridicate in Piata Revolutiei si in Cathedral Plaza nu sint singurele pericole ce pindesc peisajul urbanistic.

Proprietarul patinoarului din parcul Bordei vrea sa ridice o constructie p+18 ce va anexa practic parcul acestui turn, iar in Piata Victoriei, inspre strada Paris, se urmareste ridicarea unei cladiri de 100 de metri, a aratat Chiliman.

Singurul care s-a situat pe o alta pozitie a fost primarul Adriean Videanu, care a reiterat argumentele legate de legalitatea autorizatiilor in cazul Cathedral Plaza si a invocat necesitatea unui spatiu pentru oameni, nu pentru masini in Piata Revolutiei. Voi tine cont de pozitia dumneavoastra in luarea unei decizii, a incheiat, totusi neconvingator, primarul Adriean Videanu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea