Social

#soborul maicii domnului #traditii crestine #craciun

Soborul Maicii Domnului

Fecioara Maria s-a bucurat de cinstire din partea oamenilor chiar din timpul vietii sale pamantesti. Intrarea si dezvoltarea acestei cinstiri in cultul public al Bisericii se realizeaza dupa libertatea acordata crestinatatii de imparatul Constantin.

Cea mai veche sarbatoare inchinata Maicii Domnului este Soborul sau Adunarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, adica adunarea (de slujba) a credinciosilor in cinstea Preasfintei Fecioare. Aceasta sarbatoare are loc in a doua zi de Craciun (26 decembrie).

Exista in traditia Bisericii noastre randuiala ca, in ziua urmatoare marilor praznice, sa cinstim persoanele a caror slujire este legata de praznicele respective. Aceasta sarbatoare este prezenta si in ritul sirienilor monofiziti (iacobiti), ceea ce inseamna ca ea dateaza cel putin din sec. V (epoca despartirii acestora de ortodocsi ).

Originea ei a fost pusa de unii liturgisti in legatura cu Sinodul III ecumenic din Efes (431). La acest sinod a fost condamnata erezia lui Nestorie, care sustinea ca in Hristos ar exista doua persoane deosebite (de o parte - cea dumnezeiasca, de alta - cea omeneasca). Continuare

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea