Social

Soarta Mitropoliei Ardealului se transeaza azi

Controversata decizie a infiintarii unei noi mitropolii in Ardeal va fi supusa astazi votului Adunarii Nationale Bisericesti. Sansele ca mitropolia de la Cluj sa nu se mai infiinteze sint insa minime.

Potrivit Statutului BOR, printre atributiile Adunarii Nationale Bisericesti se numara si aceea de a hotari asupra schimbarii titulaturii mitropoliilor, arhiepiscopiilor, a intinderii lor teritoriale si a infiintarii de noi eparhii. Patriarhia sustine insa ca o decizie a Sfintului Sinod nu poate fi schimbata de Adunarea Nationala Bisericeasca, aceasta avind doar rolul de a o valida. Lipsa unor reglementari procedurale clare, precum si absenta unui precedent au facut ca soarta Mitropoliei de la Sibiu sa ramina incerta pina de curind. Clericii si credinciosii care doresc mentinerea unei singure mitropolii in Ardeal au vazut in Adunarea Nationala Bisericeasca o ultima sansa.

Sanse teoretice doar

Chiar daca, teoretic, Adunarea Nationala Bisericeasca ar putea invalida decizia Sfintului Sinod, pozitionarea Patriarhiei in favoarea unei noi mitropolii la Cluj va influenta decisiv soarta votului de azi. Este foarte probabil ca IPS Bartolomeu Anania va atrage voturile necesare infiintarii unei noi mitropolii la Cluj. Decizia a fost votata cu majoritate in Sfintul Sinod, deci este o decizie buna si nu are cum sa fie invalidata, spune acad. Constantin Balaceanu-Stolnici, membru in Adunarea Nationala Bisericeasca. Clujul merita sa fie o mitropolie si ea s-ar fi facut oricum, chiar daca nu ar fi existat acest context, mai comenteaza acesta, sustinind ca infiintarea de noi mitropolii si episcopii va deveni o politica generala in BOR. Ca dovada, chiar astazi va fi validata alegerea unui episcop de Giurgiu si se va discuta infiintarea unei noi episcopii la Tulcea, care va duce implicit la infiintarea unei mitropolii in Dobrogea. In proiect este si o episcopie la Slatina.

Adunarea lui Teoctist

Adunarea Nationala Bisericeasca este organul reprezentativ central al BOR si este formata din cite trei reprezentanti ai fiecarei eparhii, un cleric si doi mireni. Membrii Sfintului Sinod fac parte de drept din acest for, iar patriarhul este presedintele sau.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea