Social

Soarta lui Tariceanu atirna de Raportul UE

Raportul de tara din 16 mai ar putea fi cheia rezolvarii crizei politice prelungite dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu.

Daca documentul va cuprinde aminarea integrarii la termen, Basescu va cere, cel mai probabil, potrivit unor surse, remanierea premierului. In schimb, daca raportul va fi ambiguu, va contine recomandari, precum si un numar redus de stegulete rosii, atunci Tariceanu are sanse sa ramina in functie. Aceste calcule sint facute atit de PNL, de PD, cit si de Palatul Cotroceni.

Indiferent de continutul Raportului, premierul liberal a cerut ieri Parlamentului sa-l primeasca a doua zi dupa Raport, pe 17 mai, pentru a face o declaratie a Guvernului legata de integrarea europeana.

O alta actiune gindita de guvernul Tariceanu pentru a-si intari legitimitatea este sarbatorirea a 500 de zile de guvernare, eveniment programat pentru jumatatea lunii mai. Intre timp, PD s-a razgindit si planuieste sa contracareze actiunea Guvernului, cerindu-le propriilor ministri sa iasa la raport mai intii la partid.

PD ar forta demisia premierului

Ministrul interimar pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a afirmat ca nu va fi o asumare de raspundere pe marginea unei declaratii politice, si, in consecinta, nu se poate depune motiune de cenzura. Intrebat despre mesajul pe care il va da premierul, Mihai Voicu a sustinut ca acesta va fi decis dupa prezentarea Raportului.

Potrivit unor surse apropiate Palatului Cotroceni, Traian Basescu dorea si el, inainte sa se imbolnaveasca, sa prezinte o analiza critica a Guvernului din perspectiva integrarii.

De altfel, aceasta atitudine a fost anuntata de consilierul prezidential Theodor Stolojan, care a avertizat ca de acum incolo vor fi mai activi (el si Traian Basescu) pe teme economice. Surse din cadrul PD afirma ca se va mentine o presiune asupra premierului Calin Popescu Tariceanu pentru ca acesta sa demisioneze din proprie initiativa. In caz contrar, PD va incerca sa obtina majoritate de voturi la motiunea de cenzura impotriva Guvernului depusa de PSD si PRM.

Democratii mizeaza pe faptul ca votul va fi secret, cu bile, pentru a li se pierde urma ca au votat impotriva Guvernului. Nu e clar totusi cum va putea functiona un eventual guvern controlat de pedisti cu sustinerea PSD si PRM.

Scenarii de atac

Theodor Stolojan a ales sa iasa in public cu atacuri dure la adreasa lui Calin Popescu Tariceanu intr-un moment in care se pot crea premisele schimbarii actualului prim-ministru. O alta intrebare care s-ar putea pune este daca PNL va ramine la guvernare, in eventualitatea schimbarii Guvernului.

Raspunsul ar putea fi favorabil daca s-ar purta o campanie mediatica impotriva lui Tariceanu. Conform unor surse apropiate Palatului Cotroceni, seful statului pregatea, inainte de imbolnavire, lansarea unei analize critice la adresa Guvernului dupa Raportul de tara din mai. El ar putea fi dublat de un scandal de coruptie . Astfel suna unul dintre scenariile care sint vehiculate printre liberali.

Iesirea lui Stolojan, pregatita de la Paste

Potrivit unor surse apropiate lui Stolojan, invitatia la emisiunea televizata s-a facut in urma cu doua saptamini, in apropiere de Paste. Atunci Stolojan a refuzat, dar a promis ca va accepta intr-un viitor apropiat. Aceleasi surse spun ca era un moment potrivit pentru a testa reactia liberalilor si pentru a se lamuri atit retragerea sa din partid, precum si acuzatiile de comunist care i se aduceau in ultima perioada.

Reactia filialelor a fost majoritar impotriva revenirii lui Stolojan in fruntea PNL. Cred ca domnul Stolojan ar trebui sa-si vada de sanatate si de odihna la Cotroceni, a declarat vicepresedintele PNL Hunedoara, Mircea Molot. La centru, numarul liderilor care-l sustin pe Stolojan este destul de redus, astfel incit e greu de crezut ca premierul Tariceanu risca sa piarda sprijinul partidului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea